Fürdőzés felhőtlenül, de felelősséggel

Fürdőzés felhőtlenül, de felelősséggel

A kijelölt helyeken ellenőrzik a vízminőséget

A nyári szünetben és a szabadság alatti fülledt időben csábítóak lehetnek a közelünkben lévő folyók, tavak.

Az elhagyatottabb partszakaszokban vonzó, hogy csak családtagjainkkal, barátainkkal kell osztozni a hullámokon, azonban a szabályok betartása felfrissülés közben is elengedhetetlen. Ha tilosban járunk, annak komoly következményei lehetnek.

Amellett, hogy az egészségünket is kockáztatjuk az ellenőrizetlen szabadvizekben való fürdés során, a hatóságok képviselőivel is meggyűlhet a bajunk egy-egy felhőtlennek hitt délutáni pancsolás során. A hűs bányatavakban fürdeni kellemes érzés, mindaddig, míg a kiszámíthatatlan mederviszonyok miatt bajba nem kerülünk. Pest megyében közel negyven ilyen állóvizet tartunk számon, ám ezek közül csupán a következők területén engedélyezett a fürdés: Dunaharaszti, Dunavarsány, Kiskunlacháza, Pócsmegyer, Áporka bányatavában, valamint a Délegyházi-tavak közül a 2-es, a 4-es és a 6-os tóban.

Kiskunlacházán és Dunavarsányban nyugodt szívvel felpattanhatunk jetskire is, a budakalászi Omszki-tó vizén szabadon wakeboardozhatunk. Azonban mielőtt valamiféle motoros eszközre szállnánk, nem árt tisztában lennünk az ezekre vonatkozó szabályokkal is. A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiállított engedélyünket ne hagyjuk otthon! A száguldásnak nincsenek korlátai: a bányatavakon a jetski teljesítményétől függően bármilyen sebességgel repeszthetünk.

A Dunán is találunk kijelölt fürdőhelyeket Dunabogdányban, Ráckevén, valamint Felsőgödön és Göd alsóvárosi részén.

S hol nem mártózhatunk meg? Hajóútban, kikötők és hajóállomások területén, valamint a vízi sporteszközök közlekedésére szolgáló pályákon. Emellett a kijelölt strandokat sem használhatjuk bármikor: éjszaka, korlátozott látási viszonyok között csak akkor fürödhetünk, ha a vízfelület megvilágított.

Jobb, ha tudjuk, hogy az úszkáláson kívül a játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, gumimatrac vízen történő használata és az ezekről való ugrálás is fürdésnek számít. A hat éven aluli, illetve 12 évesnél fiatalabb, úszni nem tudó gyerekeket csak szülői felügyelet mellett engedhetjük a vízbe.

Eddig csak a tilalmakról, szabályokról szóltunk, ám fontos tudnunk, hogy milyen előnyei vannak a fürdésre kijelölt helyeknek. Ezeken a területeken rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, valamint megfelelő illemhellyel, zuhanyzóval is rendelkeznek, s a hulladék számára is helyeznek el edényeket. Az sem mellékes szempont, hogy a kijelölt strandokon a mentésről, elsősegélynyújtásról képzett személyzet gondoskodik. A bányatavak többségét ezzel szemben kiszámíthatatlan vízmélység jellemzi, gyakran csak felszínen meleg a víz, így a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt izomgörcsöt, rosszabb esetben sokkot is kaphatunk, s a szívmegállás is reális veszély. Nem csak a víz veszélyes, hanem a mederben előforduló fémdarabok, a különböző munkagépek alkatrészei is sérülést okozhatnak.

Amellett, hogy testi épségünk veszélynek van kitéve, pénztárcánk is megsínyli, ha tiltott helyen csobbanunk. A szabálysértési eljárás során ötezertől akár 50 ezer forintig terjedő bírság is kiszabható a helyszíni ellenőrzés során, melyet rendőrök, közterület-felügyelők, természetvédelmi őrök és az önkormányzat természetvédelmi őrei is végezhetnek.

Mindegy, melyik strandot választjuk, értékeinkre mindenütt figyelnünk kell. Ha lehetőségünk van rá, autónknak válasszunk őrzött parkolót, ellenőrizzük akár kétszer is, hogy bezártuk-e, s az utastérben semmit – és senkit! – ne hagyjunk. Bár sokak számára magától értetődő, hogy még árnyékban sem maradhatnak egyedül az autóban kisgyermekek, hiszen a hőség rövid idő alatt elviselhetetlenné fokozódhat a zárt térben, szinte minden héten hallani ilyen esetről. Nem csak a lurkókat, de a házi kedvenceinket is életveszélyes helyzetbe sodorhatjuk, így őket se feledjük a hátsó ülésen.

A strandon gyakoriak a lopások, így célszerű használni a csomagmegőrzőt ott, ahol erre lehetőségünk nyílik. Takarónkon, törülközőnkön semmiképp ne hagyjunk értékeket, s csupán annyi pénzt vigyünk magunkkal a partra, amennyire feltétlenül szükségünk van.

fotó: Mészáros T. László

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*