Megállapodás az egészségesebb táplálkozás érdekében

Megállapodás az egészségesebb táplálkozás érdekében

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari tagjainak támogatása érdekében együttműködési megállapodást kötött az egészségtudatos táplálkozást segítő élelmiszerek fejlesztése és a lakosság egészségi állapotának javítása terén naprakész és hiteles információkkal rendelkező Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével (MDOSZ), valamint a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás (TÉT) Platform Egyesülettel. Az eseménynek a Biarritz Étterem és Kávéház adott otthont 2016. október 18-án.

A sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszámolt arról, hogy még 2016-ban kiírhatják a közepes méretű élelmiszeripari vállalkozások számára a pályázatot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programról (GINOP). A pályázati feltételek kidolgozásban szervezetük tevékenyen részt vett, és képviselte élelmiszeripari tagjai érdekeit.

A Földművelésügyi Minisztérium által megalkotott hosszú távú nemzeti élelmiszergazdasági program (Magyarország Élelmiszergazdasági Stratégiai Programja 2016-2050) kapcsán kiemelte, hogy a stratégia kiváló iránymutatást ad a hazai élelmiszergazdaság távlati fejlesztéséhez. A Kamara a programot tagjai körében véleményezteti, és a javaslatokat összegezve hozzá kíván járulni a stratégia véglegesítéséhez valamint, az élelmiszergazdaság sikeres jövőjéhez.

„A Kamara kiemelt célja, hogy segítse a fogyasztókat a tudatos élelmiszerválasztásban, és ezáltal hozzájáruljon a lakosság egészségi állapotának javításához, ehhez pedig támogatni kell az egészségtudatos táplálkozást segítő élelmiszerek fejlesztését” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az együttműködési megállapodás pedig a kitűzött célok elérése érdekében köttetett.

Győrffy Balázs a két szervezettel elkezdett közös munka várható eredményei között megemlítette a hazai és a nemzetközi elvárásokhoz, valamint az egészséges táplálkozás kihívásaihoz alkalmazkodó élelmiszerek megjelenését a hazai üzletek polcain. Ezek az élelmiszerek hozzájárulhatnak a magyar fogyasztók egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásához. Az együttműködő partnerektől a Kamara élelmiszeripari tagjai olyan ismeretekhez juthatnak, amelyek alapján érdemi termékfejlesztést tudnak végezni, így hazai és nemzetközi viszonylatban is versenyképes termékeket tudnak majd előállítani

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy az MDOSZ, mint közhasznú egyesület immáron 25 éves múltra tekint vissza. Célja, többek között a lakosság egészségi állapotának megőrzése és javítása, a táplálkozással összefüggő betegségek terápiás vonatkozásainak széles körű megismertetése, illetve a szervezet tagjainak ellátása naprakész információkkal . Taglétszáma megközelíti az 1300 főt.Dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek, dietetikushallgatók és pártoló tagként jogi személyek alkotják a tagságot. A Szövetség a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával Okostányér néven egy új, magyar táplálkozási ajánlást dolgozott ki, amely sok hasznos információval szolgál a tudatos táplálkozás kialakításához.

A TÉT Platform Egyesület 10 éve alakult, fő feladata az elhízás és a túlsúly elleni küzdelem, valamint a testmozgás népszerűsítése. Pilling Róbert, a szervezet kommunikációs és operatív vezetője hangsúlyozta, hogy a TÉT-nek fontos szerepe volt az irányadó napi beviteli értékjelölés (INBÉ) kidolgozásában, emellett átfogó, reprezentatív felmérést készített a hazai fogyasztók táplálkozással és élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteiről, ami komoly segítségül szolgál a tudatformáláshoz.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*