Forradalmi magyar technológiai újítás

Forradalmi magyar technológiai újítás

Gyógyszerhatóanyagok tisztításával a nemzetközi piacon

A gyógyszerhatóanyagok kromatográfiai eljárással történő tisztításában magyar feltalálók világviszonylatban is forradalmi technológiai újítást valósítottak meg. Németh László és Lorántfy László saját ötleteik révén fejlesztették tovább és dolgozták ki a RotaChrom CPC eljárást, melynek köszönhetően csökken a gyógyszerek előállítási költsége, és azok a medicinák is eljuthatnak az emberekhez, amelyek gyógyászati bevezetésére az irreálisan magas előállítási költségek miatt eddig nem volt lehetőség. Németh Lászlóval beszélgettünk.

− Mi a RotaChrom technológiai eljárás lényege, és miben számít egyedinek a világon? Szabadalmaztatják-e az újítást?

− A jelenleg alkalmazott kromatográfiai eljárás drága, ezért a gyógyszerhatóanyagok jelentős részénél nem alkalmazzák. Más, olcsóbb eljárások viszont nem hatékonyak. A Dabason működő RotaChrom cég innovatív CPC eljárásával a hatóanyag közel 100 százaléka tisztítható, és az előállítás költsége nagymértékben csökkenthető. A kromatográfia több mint 100 éves tudományág. Több magyar is sokat tett ennek fejlődéséért. Az első nagy hatékonyságú folyadék-kromatográfot például Horváth Csaba fejlesztette ki a hatvanas években. A kromatográfiai tisztítás ezen ágát Yoshihiro Ito japán professzor találta ki a nyolcvanas években, azonban sokáig csupán laboratóriumi körülmények között alkalmazták. A nemzetközi piacon 2004 óta lehet nagyobb teljesítményű centrifugális megoszlási kromatográfot, azaz CPC-t vásárolni, ám a magyarországihoz hasonló eszköz és a hozzákapcsolódó technológia nincs forgalomban. Amiben mi egyediek vagyunk a világon, az az, hogy nagy tételben tudunk tisztított gyógyszerhatóanyagot előállítani, havonta tonnányi mennyiségekben. Tavaly május óta működik a RotaChrom CPC prototípusa, s Dabason történnek a fejlesztések és a technológiai kísérletek. Kecskeméten van egy mintaüzemünk, ahol üzletfeleink személyesen tekinthetik meg a tisztítási eljárást, ismerthetik meg a technológiai rendszert és győződhetnek meg az előállított alapanyag minőségéről és mennyiségéről. A szabadalmi kérelmünket 2014 októberében adtuk be, így már nyilvános. Az összes eddigi szabadalmunk 2017 tavaszáig válik nyilvánossá.

 

− Mekkora az érdeklődés az önök által kifejlesztett technológia iránt?

− A világ számos térségéből − Indiából, Latin-Amerikából, az Egyesült Államokból, Európából és Japánból − kerestek meg bennünket. A vártnál is nagyobb az érdeklődés a magyar RotaChrom technológia iránt. Hiszen az általunk kifejlesztett technológiával jelentősen csökkenthető a gyógyszeripari alapanyag előállításának költsége. A világon jelenleg alkalmazott kromatográfiai rendszerekhez képest a magyar változat modern és egyedi lehetőségeket kínál a gyógyszeripar és az orvoslás számára. A drágán előállítható, eddig „fiókban tárolt” hatóanyagok is kikerülhetnek a nemzetközi piacra az új magyar technológia alkalmazásával.

 

− Milyen piaci térnyeréssel számolnak?

− Rendkívül jók a kilátások. Minden esélyünk adott ahhoz, hogy egy új, innovatív, a világon máshol nem alkalmazott iparág induljon világhódító útjára a közép-magyarországi régióból. A RotaChrom cégnél másfél évvel ezelőtt elkezdődött a szellemi munkaerő toborzása. Mintegy száz tapasztalt, a gyógyszeriparban alkalmazott tudományokban és a gyakorlati eljárásokban jártas vegyészmérnököt tervezünk foglalkoztatni. Szerte a világból már vannak jelentkezőink. Hatékony és stabil vállalatirányítási rendszert építünk, a cégirányítási feladatokhoz keressük a kiváló szakembereket. Elmondhatom, hogy valamennyi vezetői kulcspozícióra megtaláltuk azokat a szakembereket, akik képesek arra, hogy a dabasi RotaChromot a világ egyik vezető vállalatává tegyék.

(fotó: Németh László és Lorántfy László ötlete indul a nemzetközi piacok felé)

 

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*