Ceglédi az Év Családja Pest megyében

Ceglédi az Év Családja Pest megyében

Hat kiskorú gyermeket nevelnek most otthon

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1989-ben népesedési világnapnak nyilvánította július 11-ét annak emlékére, hogy a Föld lakossága akkor érte el az ötmilliárdot. Azóta azonban már hatmilliárdnál is többen vagyunk. Eközben Európában egyre kevesebb a sokgyermekes család.

Egy ENSZ-jelentés szerint a 20. században csaknem a négyszeresére emelkedett a világ népességének a létszáma. A Népesedés Világnapján adta át Pest Megye Önkormányzatával közösen alapított díját a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Pest Megyei Önkormányzattal együttműködve pályázatot hirdetett az „Év Családja Pest megyében” díj odaítélésére, amelyre a Pest megyében lakó magánszemélyek és a Pest megyei székhelyű civil szervezetek jelölhettek családokat. Olyan három vagy több gyermeket nevelő Pest megyei családokat jelölhettek a díjra, amelyek mindennapi életükkel, gyermekeik nevelésével, taníttatásával, családtagjaik gondozásával, munkálkodásukkal és közösségi szerepvállalásukkal is példaként állíthatók a Pest megyében élő nagycsaládos közösségek elé. Több mint 20 jelölés érkezett, s mind olyan családokról van szó, melyek szerényen és visszafogottan élnek − mondta az egyesület elnöke a díjátadáson.

A beérkezett ajánlások alapján a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és Pest Megye Önkormányzata tagjaiból álló zsűri megosztott első díjat és további három különdíjat adott át.

A különdíjasok húszezer forint értékű könyvjutalomban részesültek, valamint − Vári Ferenc és Vári Emőke felajánlásával − hétvégi üdülésre is lehetőségük lesz Kondoroson.

Az Év Családja Pest megyében díjat megosztva kapta a biatorbágyi Lehel család és a ceglédi Szüle család. A ceglédi Szüle család története különleges, hiszen a házaspárnak nem lehetett saját gyermeke, ezért úgy döntöttek, örökbe fogadnak, illetve nevelőszülőként vállalnak gyermekeket. Jelenleg hat kiskorú gyermeket nevelnek otthonukban.

Pest Megye Önkormányzata a kezdeményezést ötvenezer forinttal támogatta, a díjat dr. Szép Tibor jegyző adta át. A családok részt vehetnek az alsópáhoki Kolping Hotel által felajánlott hétvégi pihenésen is.

fotó: Skuta Vilmos

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*