Ezúttal még csak gyakorlat volt az életmentés

Ezúttal még csak gyakorlat volt az életmentés

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is megrendezték a felmenő rendszerű Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenysorozat Pest megyei döntőjét – tudatta a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lapunkkal. A 2015/2016-os tanév versenyének a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Isaszegi Kiképző - és Raktárbázisa adott otthont.

A megyei döntőbe jutottak azok az általános, illetve középiskolai csapatok, amelyek a helyi szintű fordulón első és második helyezést értek el. A vetélkedő alapvető célja, hogy a katasztrófavédelmi ismereteket elsajátító diákok számára lehetőséget biztosítsanak arra, hogy „a tudás életet menthet” elve mellett élményszerű versengés formájában adjanak számot elméleti és gyakorlati tudásukról. A megyei döntőn résztvevő diákokat, a kísérő pedagógusokat a rendvédelmi és a társszerveket, valamint a karitatív szervezetek képviselőit Pásztor József tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, a Pest Megyei Kormányhivatal képviseletében pedig Kiss Attila kabinetfőnök köszöntötte.

A megmérettetésre tíz általános iskolai és tíz középiskolai csapat nevezett. A feladatok között szerepeltek elméleti, elsősegélynyújtási, viharjelzési, helymeghatározási és ügyességi versenyszámok, a tűzoltó szakfelszerelések és a veszélyes anyagok felismerése, azonosítása, szivattyútelepítés, gátépítés, de emellett a rendvédelmi és közlekedésbiztonsági ismereteikről is számot adtak a versenyző diákok, akiknek a felkészültsége évről évre emelkedő tendenciát mutat. A pontszámok alakulását is figyelembe véve megállapítható, hogy idén is egy nagyon erős mezőny volt jelen.

ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI ISMERETEIKET, TUDÁSUKAT TESZTELHETTÉK A DIÁKOK A VERSENYEN

Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a verseny zárásaként méltatta a tanulók felkészültségét. Kiemelte, hogy a gyerekek ugyan játékos formában, de mégis az életkori sajátosságoknak megfelelően adtak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, mely alapja az önmentési képesség kialakításának és a biztonság komplex értelmezésének. Az igazgató megemlítette, hogy a diákok bármikor találkozhatnak „éles helyzetben” ezekkel a feladatokkal, például egy árvízi helyzet megoldása során, vagy akár otthon a szeretteik körében egy újraélesztési feladattal. A legtöbb tanulóban tudatosult, hogy ami itt most játék volt, az az életről, a szűkebb és tágabb otthonuk, saját maguk és szeretteik biztonságáról szólt – közölte Csámpai Attila tűzoltó törzszászlós, megyei szóvivő.

A rendezvény lebonyolításában közreműködött a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, a Pest Megyei Kormányhivatal és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület. A megmérettetés szabadidős programjához nyújtott segítséget a Váci Büntetés-végrehajtási Intézet, illetve a NAV Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága, valamint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya.

Az első két helyezett automatikusan rész vett − ezzel képviselve a megyénket − a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által Budapesten 2016. április 23-án megrendezett országos döntőn.

(Foto: PMKI)

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*