Reviczky Gábor: A filmet is, a színházat is szeretem, de a színházat csak akkor, ha jó.

Reviczky Gábor: A filmet is, a színházat is szeretem, de a színházat csak akkor, ha jó.

Egy színésznek egész életében a maradandóhoz kellene igazítania a munkáját. nem ahhoz, ami aznap este elszáll a szélben.
Nincs szeretem vagy nem szeretem szerep

Közkedvelt, sokat foglalkoztatott, fanyar humorú színész. Kivételes művészi erővel formálja meg a groteszk, ironikus karaktereket. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Reviczky Gábor otthon van a színpadon, és otthon van a filmben is. Milliók láthatták a Mi kis falunk állatorvosaként, aminek már az újabb epizódjait forgatják, de készül egy új sorozat is: Reviczkyvel az erdőben.

− Véget ért A mi kis falunk. A sorozat nyolcadik, utolsó része mindent vitt. 34,3 százalékos közönségarányt produkált. Félmilliónál is többen látták. Megkönnyebbülést érez, vagy hiányérzete van, hogy vége?

−Nem zárult le végleg! Ilyen nézettség mellett nem állnak le egy sorozattal, de nem is viszik túlzásba. Július 15-én folytatódik, de most is csak nyolc epizód lesz. A színészek java színháznál van, szeptembertől halmozottan sok a munka, kezdődnek a próbák. A nyolc rész minimum 45 nap forgatást jelent.

− Egy állatorvost alakít. Szereti a karakterét?

− Persze hogy szeretem, de szabadúszó vagyok, nekem nincsenek ilyen szempontjaim.

− Film vagy színház?

Mindkettőt szeretem csinálni, de a színházat csak akkor, ha jó. Ha nem jó, nagyon nem szeretem.

− A filmnél nincs ilyen szempont?

− A filmnél nincs, mert az fontos mellékjövedelem. Amíg színházi szerződésem volt, más volt. De most már nem könnyű a színházi jövedelemből kijönni, nem lehet fenntartani, amit az ember megteremtett.

− Jó döntés volt?

− Szinte biztos, s ezt most lehetett megtenni. A ’90-es évektől 2014-ig nem lehetett volna az ember szabadúszó. De most már szerencsére olyan helyzetben van az ország, hogy több támogatást kapnak a filmek. Most megengedheti magának az ember, hogy szabadúszó legyen. A filmezést szeretem, mert szerintem egy színésznek egész életében a maradandóhoz kellene igazítani az életét, s nem ahhoz, ami aznap este elszáll a szélben. A közönség csak a jó előadásra emlékszik.

− Vannak felkérései? Hol játszik?

− Vannak filmötletek, felkérések, de még a filmalapnak meg kell adnia hozzájuk a támogatást. Most csak a Pesti Magyar Színházban játszom, a Valahol Európában című darabban. Most kezdem próbálni a Hyppolit, a lakájt, nem akarom túlvállalni magam. De játszom a Dzsungel könyvét a Pesti Színházban 22 éve, és 2000 óta játszom a Képzelt beteget. Mindkettő magyar rekord. Magyar zenés darabot nem játszottak ennyiszer, eddig több mint1170-szer volt színpadon.

− Nincs veszélye annak, ha ennyiszer alakít egy figurát? Nem fásul bele?

− Nem, de sokkal jobban kell figyelni, mert ha az automatizmus eluralkodik az emberen, azt se tudja, hol van. Nem lehet nem odafigyelni.

− Szakmai szempontból miket tart a legfontosabb mérföldköveknek az életében?

− Színpadon még a kaposvári időszakomban Dosztojevszkij Ördögök című darabjával megnyertük a vidéki színházak fesztiválját 1975-ben, Debrecenben. A legutóbbi nagy siker Tevje, a Hegedűs a háztetőnben, a Vígszínházban.

− Filmek?

− Szerencsére sikerült néhány kultfilmet összehozni. A kritikusok fanyalognak ezeken, például a két Zimmer Ferin, az Üvegtigris három részén, a Miniszter félrelép című filmen, de a közönség nagyon szereti őket, én meg büszke vagyok rájuk.

− Egyszer egy lapnak arról beszélt, hogy félreismerték, beskatulyázták. Így érzi?

− Sokan gondolják, hogy nekem nem lehet komoly szerepet adni, mert majd elmókázom. Kivétel a Kossuthkifli, ami csak azért volt, mert a rendező Rudolf Peti színészkollégám, s ő tudta, nem kell félni attól, hogy elmókázom. A Tevje után teljesen megváltozott ez a vélemény, csak akkor elhagytam a Vígszínházat. Még mindig visszavárnak…

− Nagyon átrendeződött az élete?

− Áthelyeződtek a hangsúlyok, de nem akarom elhagyni a színházat. Azt mondják, a színész a pillanat művésze. Színház nélkül elképzelhetetlen megfogni egy előadásban a közönséget úgy, hogy a légy zümmögését is hallani. Ezt filmen nem lehet. A közvetlen kapcsolat a színházban különleges élmény. Izgalmas, hogy minden előadás más, eltelik néhány másodperc, amíg ráállunk egymásra a közönséggel.

− Nemrégiben Tolna megye imázsfilmjéhez kölcsönözte a hangját. Szívesen vállal ilyen feladatokat? Milyen élményekkel gazdagodott?

− Nagyon szívesen vállalom, mert van a visszaigazolás. Rengeteg meghatódott üzenetet kaptam, természetesen elsősorban Tolna megyeiektől, szekszárdiaktól. És, ha ilyen érzelmeket és érzéseket tud kiváltani az emberekből, az számomra is nagyon nagy öröm.

− Éppen most 68 éves. Isten éltesse! Hogyan tartja magát jó kondiban?

− Nagyon köszönöm! Sajnos nem teszek semmit az egészségemért. Sok cigarettát szívok, nem sportolok, pedig fiatalkoromban mindenféle sportot űztem. Elég magas a vérnyomásom, éppen most ellenőrzöm, mert meg kell találni a megfelelő gyógyszert.

− Négy gyerek, négy unoka, négy házasság. Talán négy a kedvenc száma?

− Nem, nem ez a kedvenc számom, nem is gondoltam így rá, de így alakult. 23 éve tökéletes kapcsolatban vagyok. A legidősebb lányom 42, a második 30 éves, a legkisebb most diplomázik, a fiam 20 éves lesz, ő most érettségizik.

− Mindig rengeteget dolgozott, sokat foglalkoztatott színész volt. Mint apa, nagyapa, férj nincsenek restanciái? Nem szeretett volna több időt tölteni a családdal?

− Szeretettem volna, persze, csak nem igazán lehetett. Ennek nagyon egyszerű oka van: Magyarországon botrányosan fizetik a színészeket, muszáj volt mindig ennyit dolgoznom. A pártállam idején rengeteg munka volt, iszonyú mennyiségű film és tévéjáték készült, csak nagyon kevés pénzért. 1991-ben a színházak elküldtek minket betéti társaságokba, vállalkozónak, hogy megspórolják a közalkalmazotti státuszban kötelező járulékokat, mi pedig csak a kötelező minimumot fizettük, aminek most súlyos ára van. Én korengedménnyel nyugdíjba mentem, jelen pillanatban 92 ezer forint a nyugdíjam.

− Tervek, célok?

− Én már csak azt szeretném, hogy minél kevesebbet dolgozzam, s többet járhassak a természetben, több időt tölthessek a vízen, horgászhassak. Most készül egy új műsor, a címe: Reviczkyvel az erdőben. Az ország erdeit járom, magánerdészekkel fogok beszélgetni. Már konkrét szerződésünk van az Echo TV-vel, illetve az M1 vagy a Duna TV fogja sugározni. Egy mintafilm már elkészült.

− Ennyire szereti a természetet?

− Budapestre csak látogatni járok, nem szeretem a teljesen beépített területeket. Sokkal inkább kedvelem a vidéki létet. Már több mint tíz éve élünk Ráckevén, gyönyörű kertünk van. Most is csicseregnek a madarak, sok van a kertünkben, etetem is őket…

Pályakép

Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész Tatabányán születet 1949. március 28-án. Tizenhárom éves korában elveszítette az édesanyját.

1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd előbb vidéki színházaknál dolgozott. Friss diplomásként a kaposvári Csiky Gergely Színháznál helyezkedett el. Pályafutása egyik mérföldkövének tekinti, hogy a Dosztojevszkij Ördögök című darabjával megnyerték a színházak fesztiválját 1975-ben.

Még ebben az évben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 1977 és 1978 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1978–79-ben a Kecskeméti Katona József Színház, 1979 és 1989, illetve 1991 és 2013 között a Vígszínház tagja volt. 1989-1991 között a Nemzeti Színházban szerepelt, majd 2013-ban visszatért, és 2016-ig ismét a Nemzeti Színház tagjaként dolgozott. Ezt követően, hogy kerülje a stresszt, szabadúszó lett. Számos filmben és tévéjátékban szerepelt, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. Robert de Niro és Jack Nicholson általában az ő hangján szólal meg, de őt hallhattuk a Gyűrűk Ura Szarumánjaként és A Jedi visszatér Palpatine császáraként is.

1998–99-ben az RTL Klub Kész átverés című műsorának első műsorvezetője volt. 2010-ben Arany Medál-díjat kapott a Zimmer Feri 2. című filmben nyújtott alakításáért. 2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Minap fejezte be A mi kis falunk című film első nyolc epizódjának forgatását. A második évad felvételei júliusban kezdődnek. Játszik a Valahol Európában című darabban, most kezdik próbálni a Hypolitot, s láthatja a közönség a Pesti Színházban a Képzelt betegben és a Dzsungel könyvében. Néhány hete készült el Tolna megye imázsfilmje az ő közreműködésével.

A vidéki életet szereti, ezért 1994-től Kiskunlacházán élt, tíz éve pedig Ráckevén feleségével, a mesterfokú lakberendező, belsőépítész, üzlettulajdonos Krisztinával. Négy gyermeke és négy unokája van.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*