Otthonra lelt a kempo Budakeszin

Otthonra lelt a kempo Budakeszin

Még Ukrajnából is nevezetek a kupára

A Budakeszi Kempo Iskola 2012-ben kezdte meg működését, s júniusban megrendezte első versenyét is. Az I. Budakeszi Kempo Kupára 16 egyesület nevezett, mintegy nyolcvan indulóval, csaknem 200 számban osztottak érmeket. A résztvevőket Bakács Bernadett, a település alpolgármestere köszöntötte.

A megalakulás után nem sokkal már önálló versenyt rendezett az iskola. Szilágyi András kétdanos mester tanítványai másfél éve járják a versenyeket. „A nulláról kezdtük, azaz a gyerekek előtte nem ismerték a sportágat, most pedig három válogatottal büszkélkedhetünk: egy 11 és egy 12 éves lány, valamint egy 14 éves fiú a legjobb Budakeszin, ők már világkupát, Európa-bajnokságot és világbajnokságot is nyertek” – mondta Szilágyi András, aki Budakeszin nőtt fel.

Az egyesületben 16-18 fő kempózik rendszeresen, szinte az összes korosztály képviselteti magát, a legfiatalabb kilencéves, a legidősebb pedig egy 40 éves kétdiplomás hölgy. A foglalkozásokat a helyi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban tartják. „Nálunk az évek száma határozza meg az övek színét, hogy ki hány danos, s évente egy vizsgát tartunk. De ez nem kizáró ok a versenyzésnél, ahol a korosztály és a súlycsoport szerint mérik össze tudásukat a kempósok” – emelte ki Szilágyi András, aki 1982-ban kezdett kempózni, előtte két évig karatézott.

„A kempo 50 százalékban állóharc, hasonló a karatéhoz vagy a kick-bokszhoz, ahol az ütéseken, rúgásokon van a hangsúly. De a küzdelem nem áll meg itt, a másik 50 százalék a földharc, ahol cselgáncs-, vagy aikidofogásokat alkalmaznak a versenyzők. Tanítjuk a fegyverrel való harcot is, nyilván a kicsiknek nem, de van két-három tanítványom, akik fegyveres harcban országos bajnokok. Nagyon hasznos a sportág abból a szempontból is, hogy a kisgyerekeket először megtanítjuk esni, gurulni, a 13-14 éves lányoknak pedig speciális női önvédelmet tanítunk. A kempóban megtalálhatók a tradicionális karate bázisgyakorlatai és különböző dzsúdzsucu technikák, önvédelmében mégsem a szépségre, látványosságra, hanem a hatékonyságra törekszik” – ismertetett meg a kempo lényegével Szilágyi András, aki sikerként könyvelte el az első budakeszi versenyt, amelyre még Ukrajnából is érkezett induló.

fotó: A kisgyerekeknek az esést is megtanítják

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*