26 Pest megyei településen lesz korszerűbb a csapadékvíz-elvezetés

26 Pest megyei településen lesz korszerűbb a csapadékvíz-elvezetés

Több mint 4 milliárd forintot nyert el belterületi csapadékvíz-gazdálkodásuk fejlesztésére, korszerűsítésére 26 Pest megyei önkormányzat − mondta el Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Hozzátette: a kormány Pest megye fejlesztését szolgáló programjának negyedik felhívására jelentős volt a túligénylés, így a tárca az eredeti támogatási keretösszeget 230 millió forinttal megemelte.

Rákossy Balázs azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztésére irányuló pályázat célja, hogy elősegítse a csapadékvizek rendezett és károk nélküli elvezetését vagy helyben hasznosítását, a települések árvíz-, belvíz- és helyi vízkár-veszélyeztetettségének csökkentését. 
    A pályázaton elnyerhető támogatás hozzájárul ahhoz, hogy a környezeti káresemények megelőzése érdekében tovább bővüljön, korszerűsödjön Pest megye településeinek önkormányzati tulajdonú belterületi csapadékvíz-elvezetési, csapadékvíz-gazdálkodási rendszere, a belterületen áthúzódó vízfolyásokat és belvízcsatornákat, belvízelvezető rendszereket rendezzék.
    Az államtitkártól megtudtuk azt is, hogy az igényelhető legmagasabb támogatási összeg 300 millió forint volt. A felhívásra ötven pályázat érkezett be. A jelentős túligénylésre és a megalapozott szükségletekre tekintettel az NGM az eredeti támogatási keretösszeget 230 millió forinttal megemelte.
    E keretből 26 Pest megyei településen javul a csapadékvíz-elvezetés rendszere, lehetővé téve mintegy 60 kilométeren a csapadékvíz-elvezető árkok állapotának javítását. 
    Rákossy Balázs elmondta: ezek a beruházások a hirtelen lehulló sok csapadék miatti károk megelőzésében rendkívül fontosak. Emellett közel 4700 köbméternyi új víztározót építenek, és 14 300 köbméternyi meglévő tározót is felújítanak idén és jövőre.
    A döntés rögzíti a támogatás fő stratégiai fejlesztési irányait, köztük a települések infrastrukturális ellátottságának javítását, amelynek keretében tavaly június végén tette közzé a nemzetgazdasági tárca a pályázati felhívást 4 milliárd forint keretösszeggel.

Fotó: ecser.hu

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*