Az Ipoly-hidak esélyt adnak a munkahelyteremtésre

Az Ipoly-hidak esélyt adnak a munkahelyteremtésre

Új híd épülhet az Ipolyon Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba község között. A híd megépítésében jelentős szerepet játszik Pest Megye Önkormányzata. A régi hidat a jeges ár vitte el 2000-ben.

Az új híd építésének 2,1 milliárd forintos beruházására európai uniós keretből közösen pályázott Magyarország és Szlovákia. Az 54 méter hosszúra tervezett híd 2020-ra készül el.

Valaha 47 híd kötötte össze az Ipoly partjait, az 1950-es évekre azonban számuk négyre csökkent. Most a két kormány pozitív hozzáállásának eredményeként további hidak épülhetnek, amelyek nem csupán a régió, hanem a V4-ek gazdasági és kulturális kapcsolataira is élénkítően hathatnak.

Az új híd hozzájárulhat a két ország közötti idegenforgalom, ezen belül a kerékpáros turizmus fellendüléséhez, de a kereskedelem és a közlekedés alakulását is jótékonyan befolyásolhatja. Az Ipoly mente Magyarország és Pest megye leginkább leszakadó térségeinek egyike. Településeit a gazdasági válság mellett a népesség elvándorlása, a helyi gazdaság leépülése is hátrányosan érinti. A térségben tervezett Ipoly-hidak jelentik az egyetlen esélyt a munkahelyteremtésre, illetve a fenntartható gazdasági fejlődésre. Az Ipoly folyóval párhuzamosan összekötő út fűzi fel a településeket a határ mindkét oldalán.

Szabó István, a megyei közgyűlés elnöke 2015 márciusában fogadta Milan Belica Nyitra megyei elnököt. A találkozón a magyar fél hangsúlyozta, hogy kulcsprojektként kezeli az Ipolydamásdot és Helembát összekötő híd megépítését. A megvalósíthatósági tanulmány megalkotásának folyamatában a Pest Megyei Önkormányzat − területi koordinációs szerepéből adódóan – felvállalta az érintett magyar és szlovák szervezetekkel, szakhatóságokkal történő folyamatos kapcsolattartás és egyeztetések megszervezését. 

(forrás: pestmegye.hu)

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*