Érden elkezdődött a Modern Városok Program megvalósítása

Érden elkezdődött a Modern Városok Program megvalósítása

Történelmi lehetőséget kapott a város
A mintegy hetvenezres lélekszámú Érden közel százmilliárd forint fejlesztés valósul meg, amelynek finanszírozását a Modern Városok Program biztosítja – mondta el a Pest Megye Lapja érdeklődésére Aradszki András államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Érd polgármestere, T. Mészáros András.

– A térség országgyűlési képviselőjével és a város polgármesterével Békéscsabán, a kolbászfesztiválon beszélgettünk, ahol idén Érd volt az esemény vendégvárosa. Aradszki András békéscsabai születésű, középiskolai tanulmányait követően került el a városból Szegedre, az egyetemre, és első osztályú kosárlabdázóként – több kitérő után – Érden alapított otthont családjával. Ennek lassan 30 éve. Milyen érzés visszatérni szülővárosába?

– Nagy megtiszteltetés, hogy Békéscsaba Érdet választotta e nagy múltú fesztivál vendégvárosának. A békési megyeszékhely szülötteként külön is örülök ennek, hiszen otthonról hazajöttem. Szüleim sajnos már nem élnek, de sok rokonom és barátom él itt, akikkel szívesen találkozom. A velük eltöltött kellemes napoknak köszönhetően mindent tudok Békéscsabáról, a város iránti szeretet és elkötelezettség ma is fontos része az életemnek. Ám az igazi otthonom Érd, ahol több mint harminc éve élek a családommal. Vonzó, családias kertváros, kiváló iskolákkal, tiszta levegővel, kellemes zöldövezetekkel. Az érdiek összefogása pozitív hatással van a választókerületemhez tartozó településekre – Tárnok, Sóskút, Pusztazámor, Törökbálint, Diósd – is, hiszen az itt élő emberek is igénybe vehetik az érdi fejlesztésekkel járó előnyöket az oktatás, az egészségügy, a sport, az egyéb közszolgáltatások és a munkahelyteremtés területein. A város polgármesterével, T. Mészáros Andrással szeretnénk elérni, hogy az érdi és a térségben élő emberek minél több ügyet tudjanak helyben elintézni. Választókörzetem önkormányzatai kiváló partnerek ebben, reális és megvalósítható programok mentén dolgoznak, így az Országgyűlésben nyugodt lelkiismerettel képviselhetem elképzeléseiket, segítem azok megvalósítását.

– Melyek a legnagyobb fejlesztési programok Érden, és ezek eredményei milyen előnyöket jelentenek a kisebb települések számára?

– A legnagyobb fegyvertény számunkra, hogy sikerült a kormányt és a törvényhozást meggyőznünk arról, hogy Érd is kerüljön be a Modern Városok Programba. A Közép-magyarországi Régió – Budapest kiemelt gazdasági fejlettsége miatt – kimaradt volna a fejlesztésekből, hiszen uniós forrásokra alig jogosult. A sikerben szerepet játszott, hogy Érd komoly fejlesztési programmal rendelkezett. Az önkormányzat 2006-ban fogadta el a város átfogó fejlesztéséről szóló, és mintegy 300 milliárd forint összegű beruházást tartalmazó Batthyány Programot, Lázár János fejlesztési ügyekért felelős miniszter pedig támogatta elképzeléseinket. Azzal, hogy a város bekerült az MVP programba, önerővel együtt mintegy 60 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Érden, így a város méltó központja lesz a dél-budai járásnak. A város több területén gazdasági övezetek létesülnek, a térségben is versenyképes befektetési lehetőséget kínálva a vállalkozásoknak. Az utak és az ipari infrastruktúra építése folyamatban van. Az autópálya-fejlesztések révén Érd az „ország logisztikai központja”. A város a Duna mellett található, két vasúti csomópont találkozásánál, az M1-es, az M7-es és az M6-os autópálya és az M0-elkerülő mentén. Fél órán belül elérhető innen a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér. A Modern Városok Programnak köszönhetően megoldódik a jelenleg komoly gondokat okozó vízelvezetés problémája, már el is kezdődött a felszíni vizek levezetését szolgáló záportározó építése a Papi földek néven ismert területen. Több helyszínen történnek turisztikai fejlesztések, szabadidőközpontok épülnek parkokkal és pihenőkkel – többek között a Duna-parton és Érdligeten. Az Aréna sportközpont bővítése és új középiskolai sportcsarnok építése is szerepel a tervek között.

– A választókörzetéhez tartozó településeken melyek voltak a legfontosabb fejlesztések?

– Tárnokon útfejlesztés és óvodafelújítás történt. Ehhez kapcsolódik egy új körforgalom építése, amely egyben a Tárnokot Érddel összekötő út forgalmát is csillapíthatja majd. A város jó eséllyel pályázik a beruházásra, és jelenleg folynak a tárgyalások egy új sportkomplexum építéséről is. Sóskúton jelentős útfejlesztések történtek, 200 millió forintból kiépült a csatornahálózat, megújult az óvoda és az általános iskola épülete. Törökbálinton is lesz kormányablak, Diósdon is megújult az óvoda és az iskola. Az eredmények elsősorban annak köszönhetők, hogy az önkormányzatok és a lakosság elkötelezték magukat a fejlesztésekre, és ennek érdekében jól felkészültek az elnyerhető pályázati források lehívására.  

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*