Fórum a vidékfejlesztési pályázatokról

Fórum a vidékfejlesztési pályázatokról

Szakmai konzultációs fórumot rendezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Pest megyei és fővárosi szervezete február 1-jén, Dunaharasztiban, amelyen áttekintették a jelenlegi és a jövőbeli uniós vidékfejlesztési pályázatok helyzetét.

Nyitóbeszédében Péter Mihály, a NAK megyei elnöke köszöntötte a meghívottakat, az előadókat, valamint a gazdálkodókat. Ezután Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese tartott előadást az EU közös agrárpolitikájának jövőjéről, valamint a 2020 utáni támogatási rendszerről. Ennek keretében kifejtette, hogy már Brüsszelben megkezdődtek az egyeztetések az új időszakról, de a jelenlegi ciklus is késve indult, ráadásul a Brexit is nagy hatással lesz a ki- és befizetésekre. Valószínű, hogy megmaradnak a területhez, termeléshez, állatlétszámhoz kötött támogatások, de mértékük már kérdéses. A vidékfejlesztési, beruházási pályázatoknál és egyéb operatív programoknál nagyobb visszalépés várható.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott tájékoztatta a jelenlevőket a Pest Megyei Kormányhivatal agrárgazdasággal foglalkozó egységeinek szervezeti változásairól. Kiemelte az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály, valamint az Érdi Járási Hivatalhoz tartozó Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály és Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály felépítését. Hangsúlyozta, hogy Pest megyében is nagyon fontos a hivatal és a gazdák együttműködése, hiszen ezáltal könnyebben és gyorsabban intézhetik el majd ügyeiket.

Ezután Tasnádi Gabriella, a NAK vízgazdálkodási szakértője tartott szakmai előadást a vízkészlet-járulék számításáról, majd aktuális öntözési helyzetképet vázolt fel a gazdák előtt.

Az előadások után felmerült kérdésekre készségesen válaszoltak az előadók. Elsősorban a támogatások kifizetése, a hivatali átalakulás, a vízgazdálkodás, a földhasználat, a részarány-tulajdon, a zártkertek problémái, illetve kérdései érdekelték a résztvevőket.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*