Kormányzati támogatás a horgászoknak

Kormányzati támogatás a horgászoknak

Hobbi vagy sokkal több annál?

Még a nyár folyamán tájékoztató kiadványt juttat el a kormányzat a több mint négyszázezer hazai horgászhoz, jelentette be Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott egy június végi, a Pest megyei gyáli horgásztónál tartott sajtótájékoztatón.

A munkafüzet a Miniszterelnöki Kabinetiroda gondozásában jelenik meg, s a szakmai anyag szerkesztésében részt vett a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is. A tájékoztató kiadvány összeállítását egyrészt a 2015-ben módosított halgazdálkodási törvény indokolta, valamint az, hogy a hazai természetes vizek túlnyomó részben horgászegyesületi kezelésbe kerültek.

A tájékoztató – a szigorúan vett szakmai fejezetek mellett – többek között bemutatja a horgászsportban elért nemzetközi eredményeinket, s hírt ad arról is, hogy hungarikum lett a bajai és a tiszai halászlé. S persze emlékeztet arra, hogy a halhús általános forgalmi adója (áfája) 2018. január elsejétől 27-ről 5 százalékra csökken, amitől a kormányzat a hazai halfogyasztás növekedését várja.

S hogy miért fontos ez utóbbi? Az egészséges táplálkozással összefüggő (és nyilvánvaló) népegészségügyi haszon mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a hazai mezőgazdaság által megtermelt GDP-hez a halágazat tavaly több mint 12 milliárd forinttal járult hozzá. (Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet adatai szerint 2016-ban Magyarország – évi 15 ezer tonnával – a harmadik legnagyobb pontytermelő az Európai Unióban, míg a tógazdaságokban termelt ragadozó halak tekintetében a második.) A hazai horgászok évente több ezer mázsa halat visznek haza, s ez adja a magyar halfogyasztás 35-40 százalékát. Miután 2016. január elsejétől megszűnt a kereskedelmi célú halászat Magyarország természetes vizein, a MOHOSZ fokozatosan több mint négyszáz állami tulajdonban lévő vízterületet vett haszonbérbe. A mintegy 400 ezer horgászt, közel 1200 horgászegyesületet és tagszövetséget tömörítő MOHOSZ ezzel nem kevesebbet vállalt magára, mint azt, hogy a nemzetgazdasági szempontból is fontos horgászatnak a turizmusra, a kereskedelemre és a teljes gazdaságra gyakorolt hatását tovább erősítse, növelje. Itt jegyezzük meg, hogy a kormány az idei költségvetésben 13 milliárd forintot különített el az Országos Horgászati Hálózati Program megvalósítására, amely egyébként jelentős szolgáltatási beruházásokat és informatikai fejlesztéseket is tartalmaz.

Ami pedig bennünket illet, Pest megye területén harmincnál is több horgásztó, illetve száz-egynéhány horgászvíz található. A Horgászegyesületek Pest Megyei Szövetségétől megtudtuk, hogy tagegyesületeinek száma 84, több mint 15 000 taggal. Vízkezelői, azaz horgászati/hasznosítási joggal 56 tagegyesületük gazdálkodik mintegy 1000 hektár vízterületen.  

Walter Béla

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*