Több vasútvonal is megújul Pest megyében

Több vasútvonal is megújul Pest megyében

Közel 150 milliárd forint értékben, három projekt keretében megújul a Budapest−Hatvan vasúti vonalszakasz. A vasúti korszerűsítés alapkőletételi ünnepségét Gödöllőn tartották.

A most induló fejlesztés Kelet-Magyarország legfontosabb vasútvonalát, a 80-as számú Budapest−Hatvan−Szerencs−Miskolc−Sátoraljaújhely vonalat érinti, amelyen évente kilencmillióan utaznak, és megközelítőleg 9,1 millió tonna áruforgalmat bonyolítanak le. A kivitelezés ideje alatt törekednek az utazóközönség zavartalan kiszolgálására. A beruházás a kormányzati támogatás mellett több európai uniós alap közös finanszírozásával jön létre.

A Rákos és Gödöllő közötti pálya 25,165 km hosszú vasúti összeköttetését a Strabag Vasúttechnika Kft. és a Belfry PE Kft. végzi el közös munkában, egy csaknem 62 milliárd forintos projektben. A munkálatok a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában valósulnak meg, az uniós Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) és az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) támogatásával. A vonal nyíltvágányait és az állomások átmenő fővágányait 100-120 km/h-s haladási sebességre és 225 kN-os tengelyterhelésre teszik alkalmassá. Az érintett vasútállomásokat felújítják, 55 centiméter magasságú peronokat építenek ki, aluljárókat, lifteket és perontetőket adnak át. Emellett 0,4 kV-os villamos energiaellátást biztosítanak, valamint korszerűsítik a felsővezetékeket.

A vasúti fejlesztésekkel nem áll rosszul Pest megye, mivel az idén megépülnek az érdi vasútállomás feletti felüljárók, bővítik a börzsönyi kisvasutat, s több mint 51 milliárd forintból korszerűsítik a Kelenföld−Százhalombatta vonalszakaszt, valamint a Budapest−Vác−Szob, illetve a Budapest−Monor−Cegléd−Szolnok vonalakon új vonatok közlekednek majd a jövő évtől.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*