Fennállásának 950. évfordulóját ünnepli idén Alsónémedi

Fennállásának 950. évfordulóját ünnepli idén Alsónémedi

Meghatározzák az életet a keresztény gyökerek
A Duna−Tisza közén, Budapest vonzáskörzetében, a Duna–Tisza-csatorna mentén fekvő Árpád-kori település, Alsónémedi ez évben ünnepli fennállásának 950. évfordulóját. Augusztus 13-20. között jubileumi hetet szervezett a Pest megye Gyáli járásában található nagyközség önkormányzata.

A helyhatóságot az ünnepségsorozat megvalósításában a megyei közgyűlés, a történelmi egyházak, az oktatási és kulturális intézmények és a polgári egyesületek is támogatták. A falu lakossága széles közösségi összefogással készült a jeles eseményre.

Az ünnepi alkalomra hazatértek az Alsónémediről elszármazottak és azok családtagjai is, valamint tiszteletüket tették a testvértelepülések elöljárói és küldöttségei Székelyföldről, Lengyelországból, Macedóniából és Máltáról.

A nyitóünnepség díszvendégei – Vincze József polgármester meghívására –Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Beer Miklós váci megyés püspök és Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke voltak.

Délelőtt párhuzamosan zajlott a református és a római katolikus templomokban a hálaadó istentisztelet és szentmise. Tőkés László az istentiszteleten imádsággal és alkalmi beszéddel szolgált, míg a váci püspök celebrálta a római katolikus hálaadó szentmisét, majd a két templomból díszmenetben együtt vonultak a nagyközség népével a Halászy Károly Művelődési Házhoz, melyet a felújítást követően aznap avattak fel, a két püspök pedig megáldotta.

Alsónémedi első írásos említésének 950. évfordulóján Tőkés László mondott ünnepi beszédet. „Isten iránti hálaadással, az együtt örvendezés ünnepi érzésével, már-már nemes irigységgel és csodálattal jöttem el Alsónémedibe, a történelmi Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye egyik legrégebbi településére, az Árpád és az Aba nemzetségek egykori fejedelmi szálláshelyére. (…) Hogyan is tudnánk híven összefoglalni Alsónémedi eltelt közel ezer esztendejének történelmi tanulságát, amely egyben egész nemzetünk közös múltjának örök érvényű üzenetét is hordozza?” – tette fel a kérdést a szónok, amelyre bibliai példázattal válaszolt, Pál apostol földközi-tengeri hajótörésének történetéből bontva ki a korparancsot: „Városaink, falvaink, országunk pusztulása láttán sose feledjük: nem vész el a nép, aki Istenben bízik, ’hanem csak a hajó’. A vihar elmúltával visszatér ősei, atyái földjére, és újjáépíti házait és lerombolt temploma ’hajóját’. Az örök újjáépítés feladata és hivatása a miénk!”

Vincze József polgármester is köszöntötte a megjelenteket, külön a meghívottakat és a testvértelepülések küldöttségeit, köztük a Bihari Edömér polgármester vezette erdővidéki, Kovászna megyei Nagyajtáét, majd átadta a művelődési ház kulcsát Jobbágy Ilona igazgatónak. Szólt az egybegyűltekhez Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke is. Ezután a jubileumi ünnepség népes közönsége megtekinthette a helyi művelődés fellegvárának szánt, kibővített és felújított épületet és az ünnepi alkalomra szervezett kiállításokat. Az ünnepi szónoklatokat követően a központi ünnepség helyszínén gazdag kulturális műsor vette kezdetét.

Alsónémedi lakossága példás összefogással ünnepelt, hitet téve a múlt tisztelete, a jelen megbecsülése és a remélt jövő iránti elkötelezettség mellett.  

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*