Tovább folytatódik a bürokráciacsökkentés

Tovább folytatódik a bürokráciacsökkentés

Megszüntettek több illetéket és díjat

A kormány javaslatára a parlament ismét döntött a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről. A díjmentességek március közepén léptek életbe.

Nem kell illetéket fizetni március második felétől az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért és a 65 évnél idősebbeknek sem a magánútlevélért – tájékoztatta lapunkat Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja. Mentesül a díjkötelezettség alól a családi név korrekciójára irányuló eljárás is.

A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése végett nem kell fizetni a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállításáért. Természetes személy számára évente két alkalommal díjmentes lesz az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezése. Ugyancsak mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, vagy kft.-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon. Utóbbi ügycsoportban közzétételi költségtérítést sem kell fizetni. Az építésügyi eljárási szabályokkal összefüggésben is több illeték csökken vagy szűnik meg. A hatósági bizonyítvány kiadása például 3000 forint lesz. Megszűnik a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos, valamint a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó illeték is.

Tarnai Richárd kormánymegbízott hangsúlyozta, az állampolgárok és a vállalkozások széles körének jelent könnyebbséget a díjak megszűnése. A tavalyi és idei állami rezsicsökkentésnek köszönhetően összesen 14 milliárd forint maradhat az állampolgároknál és a vállalkozásoknál.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*