Új épületszárnyat kapott a Pest Megyei Levéltár

Új épületszárnyat kapott a Pest Megyei Levéltár

Átadták a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Pest Megyei Levéltárának új épületszárnyát Budapesten.

Szép Tibor, a Pest megyei önkormányzat jegyzője felidézte: a levéltárat a rendi megye hozta létre 1785-ben, s az intézmény mostani, Vágóhíd utcai épületét is a megye kezdeményezésére kezdték el építeni 1999-ben. A levéltár új épületének első szárnya 2000-ben készült el.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a 233 éves intézmény Vágóhíd utcai épülete 2300 négyzetméter hasznos alapterülettel, és az eddigi 16 ezer iratfolyóméter mellett további 8200 iratfolyóméternyi kapacitással bővült a könyvtári szárny megépítésével. 

A kormány döntése alapján a jövő évtől 90 millió forint pluszforrás épülhet be az MNL éves költségvetésébe annak érdekében, hogy a levéltárak egyre több lehetőséget kínálhassanak bárki számára a családi és nemzeti emlékezet írásos emlékeinek megismeréséhez. Az államtitkár szerint digitalizálni kell, és széles körben megismerhetővé tenni a magyar történelem és kultúra írásos emlékeit.

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója elmondta: a megyei levéltárak 2012-es integrációja óta a Pest megyei intézmény az ötödik, ahol új vagy megújult épületet adtak át.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az ünnepségen elmondta, hogy a megyei kormányhivatal naponta több tízezer határozatot hoz, amelyek a levéltárba kerülnek. Úgy vélte, a levéltár az államigazgatás „lelkiismerete", hiszen az iratok évtizedes távlatból történelmi forrásként hasznosulhatnak majd.

Forrás: MTI

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*