Koronázási hétvége

Koronázási hétvége

Gödöllőn a királyi pár és a Szent Korona
Gödöllő városa idén Erzsébet királyné előtt tiszteleg születésének 180. és magyar királynévá koronázásának 150. évfordulója alkalmából a „Bölcsőtől a koronáig – Gödöllő, a királyné városa” elnevezésű kulturális tematikus évvel. A programsorozat egyik fő eseménye a június 9-11. között megrendezendő Koronázási Hétvége lesz.

A nagyszabású programsorozat nyitányaként június 9-én este a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában Liszt Ferenc koronázási miséje csendül fel a Gödöllői Szimfonikus Zenekar előadásában, a Gödöllői Városi Vegyeskar és a Baptista Központi Énekkar közreműködésével.

Szombaton délelőtt a MÁV nosztalgia gőzösével érkezik Gödöllőre a királyi pár – pontosabban hasonmásaik –, valamint a koronázás évfordulója alkalmából a Szent Korona másolata, amit a rendezvény idejére a kastély dísztermében állítanak ki.

Szombaton és vasárnap a kastélyban látványos szórakoztató és kulturális családi programok – többek között életképekkel színesített tárlatvezetés, huszár bemutató, solymász-íjász bemutató, ismeretterjesztő előadások – repítik vissza a látogatókat az Osztrák–Magyar Monarchia korába.

Szombaton este a lovardában a Gödöllői Városi Fúvószenekar és a Bad Ischl Fúvószenekara ad hangversenyt, vasárnap pedig a Frédéric Chopin Zenei AMI és Brandỷs nad Lábem-Stara Boleslav zeneiskolájának növendékeinek közös koncertje várja a közönséget.

A Koronázási Hétvégén első alkalommal láthatja a nagyközönség azt az Erzsébet királyné koronázási ruha rekonstrukciót, ami a legújabb kutatási eredmények figyelembevételével készül el.

Czédly Mónika, a D’Elia Szalon tulajdonosa korábban már készített koronázási ruha másolatokat, az elmúlt évek alatt azonban kiderült, arról, hogy mit viselt a királyné a ceremónián, három, egymástól némileg eltérő leírás maradt ránk. A most bemutatásra kerülő legújabb rekonstrukció a veszprémi püspökség Erzsébet királyné koronázási díszruhájából készült miseruha-garnitúrája alapján készült.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan nyílik meg a kastély nyári időszaki kiállítása, ami a királyi család utazásait eleveníti fel „Utazik az udvar, Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkulesfürdőig” címmel.

A rendezvény díszvendégei lesznek Gödöllő testvérvárosai közül Aichach, Bad Ischl és Brandỷs nad Lábem-Stara Boleslav, amelyek művészeti csoportjai az esti koncertek mellett a kastély előtt és a díszudvaron lépnek majd a közönség elé.

A Koronázási Hétvége részletes programjáról a www.godollo.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*