Naiv fafaragó művész alkotta az emlékművet

Naiv fafaragó művész alkotta az emlékművet

Kopjafa 1848–49 hőseinek emlékére

Újhartyán Város Önkormányzata évek óta bővíti, szépíti köztereit, parkjait. Most az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kapott méltó emlékművet.

A Lövölde téren található Jelkereszt Hartyán középkori múltjára emlékeztet, és ott áll a Trianoni emlékmű is. A közelmúltban több köztér alakult ki, a Szép utca elején a Szent Flórián tér, a Grassalkovich tér a Betelepítési emlékművel, Grassalkovich Antal mellszobrával, az újkori betelepítést jelképező Ulmer Schachtellal.

Két emlékhelyet alakítottak ki a „málenkij robotra” elhurcoltakért is, egyet a templom mellett, egyet pedig a Fő utca végén. A város főterén már 1935 óta áll a Hősök szobra az I. világháború újhartyáni áldozatainak tiszteletére. A rendszerváltás után ezen rögzítették a II. világháború és a holokauszt helyi áldozatainak névsorát, azóta rájuk is itt emlékezünk. Az elmúlt évben egy újhartyáni család felajánlásával készült el a középen álló emlékmű, amely az 1956-os forradalomra, annak helyi eseményeire emlékeztet bennünket.

Régi vágya az önkormányzatnak, hogy emléket állítson az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek is. Ez a kopjafa fog emlékeztetni arra, hogy – bár a szabadságharcnak közvetlen helyi eseményeiről nem tudunk – az események egyik részese volt többek között egy Lauter István nevű joggyakornok, aki a megyében létrehozott Állandó Bizottmány 473 fős testületének újhartyáni tagja volt, vagy az a néhány honvéd, akit szintén Újhartyánból soroztak be a szabadságharc ideje alatt, név szerint: Norancsik István, Balázs György, Peheim István, Princz József, Pergel Ferenc, Zelenák György, Csernák Márton, Pergel János. Ezt a kopjafát Fajt Benő újhartyáni lokálpatrióta polgár ajánlotta fel és faragta a település számára, a talapzatot Rizmajer Róbert és édesapja készítették.

Lauter Antal

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*