Negyedszázada őrzi a sváb hagyományokat a taksonyi egyesület

Negyedszázada őrzi a sváb hagyományokat a taksonyi egyesület

Természetesen tánccal és zenével ünnepelte alapításának 25. évfordulóját a Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesülete.

Színpadra lépett az egyesület összes jelenlegi néptáncosa és a Dunamenti Svábok Taksonyi Baráti Körének tánccsoportja is.

Méltó ünnepséget rendezett a működésének negyedszázados jubileumát ünneplő Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesülete a Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola tornacsarnokában. Két napon át négy zenekar játszott a táncosoknak, a közönségnek – a Szigeti Fiúk, Heimatklang, a Sóskúti Ifjúsági Zenekar, és a Takser Spatzen –, és természetesen fellépett az egyesület összes csoportja majd’ kétszáz gyermekkel. A publikum nemcsak sváb, hanem magyar koreográfiákat is láthatott.

– Szeretnénk méltó ünneppé tenné ezt a hétvégét, amiből mi, táncosok is hosszú ideig meríthetünk erőt. Bízom benne, hogy sokan osztják meg örömüket velünk, ezzel is tovább éltetve a hagyományainkat – nyilatkozta a jubileumra készülve az egyesület Taksonyért Emlékéremmel kitüntetett vezetője, Schäffer Ildikó.

Azt is elmondta, hogy Taksonyban még élnek a hagyományok, melyeknek megőrzését a helyiek közül sokan fontosnak érzik, az önkormányzatnak is ez a törekvése, ezért is támogatja anyagilag is az egyesület céljait, sőt az oktatásban is megjelent a hagyományismeret. Mint hangsúlyozta, a svábság esetében a nyelv sajnos eltűnik, ezért a megmaradás záloga ettől kezdve a néptánc, a népzene és a népdal.

Az egyesületet, amelyet akár Taksony kulturális nagyköveteként is lehet emlegetni, Veres Attila alapította 1991-ben. Mára a közös munka és az összefogás révén az ovisoktól az ifikig minden fiatal korosztályt átölelő egyesületté vált, ahol kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy autentikus ruhában, a sváb és a magyar hagyományoknak eleget téve elbűvöljék a gyerekeket, és rajtuk keresztül a szülőket és a közönséget.

Az ünnep nem ért véget a jubileummal hiszen pár nappal ezelőtt Taksony polgárai elismerésük kifejezéseként a település egyik kiemelt díjával, a Taksonyért emlékéremmel tüntették ki az egyesületet.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*