Új időszaki szobrok kerülnek a szentendrei Bizottság-ligetbe

Új időszaki szobrok kerülnek a szentendrei Bizottság-ligetbe

Csurka Eszter, Nagy Barbara és Tóth Eszter köztéri munkái kerülhetnek a szentendrei Bizottság-ligetbe a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által Az Édenkert nyomában címmel kiírt pályázat eredményeként.

Az FMC január elején a 2018-as Art Capital programsorozat részeként hirdetett nyilvános pályázatot street art, public art, illetőleg köztéri szobrászati projektek időszaki megvalósítására a szentendrei Bizottság-ligetbe, azaz a Dunakanyar körút és a Kossuth Lajos utca által közrefogott, az 1. számú postahivatal előtt lévő közterületre.
    A felhívásra huszonnégy művésztől harmincegy pályamű érkezett be. Közülük a zsűri (Boros Lili művészettörténész; Csontó Lajos képzőművész; Farkas Ádám szobrászművész; Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója; valamint Szabó Noémi művészettörténész, az FMC Képzőművészeti Főosztályának vezetője) végül három projektet választott ki megvalósításra.
    A nyertes művek Csurka Eszter A víz érintése, Nagy Barbara Kert-hálózatok és Tóth Eszter Kerti locsoló című munkái lettek.
    Csurka Eszter Szentendrére készült művének érdekessége nem pusztán a technika (a szobor a víz alatt készül), hanem az is, hogy a posztamensbe integrált kültéri monitoron a közönség az alkotás folyamatát is végigkísérheti.
    Nagy Barbara díjnyertes munkája különböző magasságú faoszlopokon lévő apró üvegházakból áll. A fémkeretes üvegházakban kis fatáblákon rövid szövegeket olvashatunk az ideális kertről. A faoszlopokat lécek kötik össze, melyeken a tervek szerint vadszőlő fut majd.
    Tóth Eszter munkája egy hagyományos bádog locsolókanna felnagyítása ember nagyságúra, amelyből vízsugarakat idéző, vékony drótszálak futnak a földbe. Mivel a tükörfóliával bevont drótok csak közelről észlelhetők, a távolabbi szemlélők számára úgy tűnik majd, mintha a kanna a levegőben lebegne.
    A díjnyertes művek már az Art Capital megnyitása előtt, 2018. június első hetétől láthatók lesznek a Bizottság-ligetben.

 

(forrás: MTI)

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*