A jövőnek kell tervezni

A jövőnek kell tervezni

Pest megye egyik legrégibb települése idén ünnepli fennállásának 950. évfordulóját, s bár sok „kívülálló” véli úgy, hogy Alsónémedi szlovák vagy német település, ez nem így van – kezdi a beszélgetést Vincze József, aki immár második ciklusát tölti a polgármesteri székben.

− A település már több ezer éve is lakott hely volt, amiben szerepet játszott földrajzi fekvése.

– Fontos szempont volt a víz jelenléte, de számított az is, hogy turjános vidék, így nem egyszer segítette a rejtőzködőket a történelem viharaiban. Az évszázadok során több alkalommal is elnéptelenedett, de mindig talpra állt. Alsónémedi színtiszta magyar település. Meglehetősen zárt közösség, mégis befogadóak, csak először bizonyítani kell. Némedi felerészben református, felerészben katolikus, ami ugyancsak fontos az önazonossága szempontjából.

− Alsónémedi az utóbbi évtizedekben új lendületet kapott, s ma fejlődő, virágzó hely.

– 2016-ban többen születtek, mint amennyien elhunytak, és ezt nem sok település mondhatja el magáról. A ma 5200 lakosú nagyközség húsz év óta folyamatosan gyarapodik, ugyanakkor nem cél, és nem is szeretnénk, ha ez a folyamat robbanásszerű lenne. Ez a kiegyensúlyozott növekedés ugyanis szerves fejlődést jelent, ami a közösség szempontjából pótolhatatlan érték. Olyan élhető települést szeretnénk, ahol az emberek otthonuknak, és nem szálláshelyüknek tekintik lakóhelyüket. Ezért fontos például, hogy mind az óvodai, mind az iskolai ellátás kiváló legyen, ami nemcsak korszerű épületeket jelent, hanem színvonalas oktatást is.

− Azt vallja, hogy elengedhetetlen a párbeszéd az itt élőkkel.

– Egy település irányítói nem szakadhatnak el az ott élőktől, nem keletkezhet űr a település vezetése és a lakosság között. Ha nincs egyetértés, a problémákat meg kell beszélni a község lakóival. És meg lehet őket győzni, de ehhez hitelesnek kell lenni. Az együttműködés azért is fontos, mert hosszú távú célokat kell kijelölni. Nem a mának kell élni, hanem a jövőnek kell tervezni. Folyamatos a megújulás, mert könnyebb valamit rendben tartani, mint egy leromlott épületet, intézményt teljesen újraépíteni. Ennek jegyében újítottuk fel és adtuk át áprilisban a gyermekorvosi rendelőintézetet és a védőnői szolgálatot (a bruttó 130 millió forintos beruházást is saját erőből oldottuk meg), valamint sportcsarnokkal, tantermekkel és átriumos aulával bővítettük az iskolát nyolc évvel ezelőtt. (Ez utóbbi beruházás 1 milliárd forintból valósult meg.) Alsónémedi büszke lehet arra, hogy nem a bezárás, a megszüntetés, a visszalépés a legnagyobb gondunk, hanem a lehető leghatékonyabb megoldások keresése.

− Alsónémedi vállalkozásbarát település...

– Jelentős adóbevétellel rendelkezünk – több mint 100 ezer forint jut egy főre ebből –, több logisztikai központ működik itt, és fontos az ipari tevékenység is. Az itt élők egy része pedig még ma is kertészeti termelésből él, bár ez egyre csökkenő tendenciát mutat. A II. világháború után még Némedi volt „Budapest éléskamrája”.

A településen nem számottevő a munkanélküliség, amihez hozzájárul a főváros közelsége is. Ma már inkább a munkaerőhiány a jellemző, 50-60 kilométeres körzetből járnak ide dolgozni. Ha valaki mégsem tud elhelyezkedni, közmunkában foglalkoztatjuk, de mindössze négy embernek kell így munkát biztosítani.

− Mik voltak az elmúlt időszak legfontosabb beruházásai, és mi várható a közeljövőben?

– Ezek között kell megemlítenem a szennyvíztisztító telep 2015-ös bővítését, de zajlik nyolc utca – mintegy 250 millió forintos – útépítése, valamint a művelődési ház felújítása, amelyben korszerű színházterem is helyet kap. A közeljövő egyik legnagyobb vállalkozása az új településközpont lesz, amelynek „karakteresnek” kell lennie. Egy ilyen centrum szerepe nagyon fontos egy település életében, hiszen közösségi térként is működnie kell. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a leendő területhez saját tulajdonú ingatlanokat bocsátunk rendelkezésre, illetve vásárolunk is hozzá. A nyertes pályázatot már kiválasztottuk, és reményeink szerint egy-két éven belül elkezdődik az építkezés. Ugyancsak a közeljövő beruházása az ipari területen 110 millió forintból kiépülő kerékpárút, illetve Alsónémedi legforgalmasabb részén is még az idén létrejön az egyesített járda-bicikliút. Emellett már folyik a fogorvosi-háziorvosi rendelő tervezése, amely egészségmegőrző foglalkozások tartására is alkalmas lesz, és zajlik a bölcsőde tervezése. Ez utóbbihoz pályázni kívánunk a megye kompenzációs forrásaiból.

− A kultúrának meghatározó szerepe van egy település életében.

– A kultúra összetartó erő, de meggyőződésem, hogy igazán csak a színvonalas kultúra tud építeni. Az itt élők pedig folyamatosan bizonyítják is igényességüket, hiszen telt házak fogadták a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest vagy Rékasi Károly színművész önálló estjét.

− Az idei év különleges a település életében, hiszen 950 éves évfordulójukat ünneplik.

− A központi rendezvények augusztus 13. és 20. között lesznek. Erre az alkalomra szeretnénk meghívni több, a településhez valamilyen módon kötődő politikust, kormánytisztviselőt, de külföldről is érkeznek vendégek, így a lengyelországi Pelplinből, az olaszországi Colletortóból, a máltai Xgħajrából és a macedóniai Demir Kapijából. Testvértelepülésükről, az erdélyi Nagyajtáról nagyobb létszámú küldöttséget várunk.

Az évfordulóról többek között emléktábla-avatással, képeslappal, fotópályázattal, emléktárgyakkal emlékezünk meg, az augusztusi ünnepi programok között szerepel egyebek mellett íjásztalálkozó, az István, a király című rockopera előadása, valamint ünnepi műsorok.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*