A tartós, hamisítás ellen védtt kártya fehéríti a gazdaságot

A tartós, hamisítás ellen védtt kártya fehéríti a gazdaságot

Az őstermelői igazolványok cseréje volt a legfontosabb feladat

A tavalyi év legnagyobb horderejű agrárkamarai feladata, az őstermelői igazolványok cseréje mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szolgáltatói oldalának erősítéséről, egy új telekommunikációs szolgáltatás indításáról is beszámoltak a köztestület évindító tájékoztatóján.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a kamara az elektronikus, kártyaalapú igazolványok bevezetésével erősíti a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és a vásárlók közötti bizalmat, és a termékek nyomon követhetőségén keresztül támogatja az élelmiszer-biztonságot. Tavaly év végéig 257 ezer kártyaalapú igazolványt igényeltek az őstermelők. Ez 35 ezerrel kevesebb, mint amennyi 2015 végén, illetve 2016 végén hatályát vesztette. A 257 ezer igazolványhoz a közös őstermelői igazolványok miatt 321 ezer őstermelő tartozik, ez a szám 38 ezerrel marad el a korábbitól - mondta a NAK elnöke. Péter Mihály, a kamara Pest megyei és budapesti elnöke szerint a megyében 2016-ban és 2017-ben összességében 19 932 új típusú, kártyaalapú igazolványt állított ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, ehhez a közös őstermelői igazolványok miatt 23 277 őstermelő tartozik.

Jelenleg a megyében 22 093 őstermelő rendelkezik érvényesített igazolvánnyal, tehát értékesítési betétlappal is. 2015. december 31-én 28 836-an voltak érvényesített igazolvány birtokában, tehát mintegy 6 700-as csökkenés tapasztalható. Ez több okra vezethető vissza. Egyrészt vannak olyanok, akik – sok esetben korukra tekintettel – abbahagyták az őstermelői tevékenységet, ez egy évek óta látható tendencia. Másrészt valószínűleg többen vannak azok is, akik számára nem fontos, hogy már január 1-jétől őstermelői igazolvánnyal rendelkezzenek, ők ké

Az őstermelői igazolványok cseréje volt a legfontosabb feladat A TARTÓS, HAMISÍTÁS ELLEN VÉDETT KÁRTYA FEHÉRÍTI A GAZDASÁGOT A tavalyi év legnagyobb horderejű agrárkamarai feladata, az őstermelői igazolványok cseréje mellett a Nemzeti

Agrárgazdasági Kamara (NAK) szolgáltatói oldalának erősítéséről, egy új telekommunikációs szolgáltatás indításáról is beszámoltak a köztestület évindító tájékoztatóján.

sőbbre hagyják az igénylést. December közepén országosan még csaknem kétezer olyan őstermelőt tartottak nyilván, aki őstermelőként biztosított, de nem igényelt új igazolványt. Nekik – jogviszonyuk folyamatos fenntartása érdekében – december 31-ig feltétlenül fel kellett keresniük falugazdászukat. Az érintetteket levélben értesítették. Harmadrészt pedig, bár még nem áll a kamara rendelkezésére elegendő információ a pontos elemzéshez, de az új szabályozás alapján feltételezhető, hogy jelentős számú álőstermelő esett ki a rendszerből. A jogszabályváltozás eredményeképpen ugyanis az őstermelői nyilvántartás egyes adatai nyilvánossá váltak, amelyeket a NAK bárki számára ingyenesen, naprakészen megismerhetővé tett az interneten, valamint egy mobiltelefonon használható, szeptemberben indított alkalmazással. Ezeken a felületeken év végéig több mint 30 ezer lekérdezés történt.

Győrffy Balázs a NAK tavalyi tevékenységéről beszámolva elmondta: az őstermelőket érintő jogszabályok mellett több mint 200 jogszabály szak mai véleményezésében vett részt a ka mara. Ezek közül megemlítette a nö vényvédelem hez kapcsolódó rendeletet, amelyben a szaktárca – a gazdálkodók számá ra kedvezően – megváltoztatta a növényvédelmi gépek műszaki ellenőrzésére vonatkozó szabályozást. A vízkészletjárulékra vonatkozó törvénymódosítással a kamara elérte, hogy az eredetileg elképzelt néhány ezer köbméter helyett 50 ezer köbméterre emeljék a térítésmentesség határát.

A múlt évben a NAK nagymértékben segítette a közvetlen támogatások lehívását. A falugazdászok országosan az egységes kérelmek csaknem háromnegyedének, mintegy 130 ezer kérelem beadásában működtek közre. Pest megyében tavaly összesen 13 119 egységes kérelmet adtak be, ebből a kamarai meghatalmazással beadott kérelmek száma 6965.

29 880 tagot tart nyilván Pest megyében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A NAK sikerként könyveli el azt is, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) – eredetileg csak eszközbeszerzésre szánt – 22 milliárd forint vissza nem térítendő és 25 milliárd forintos visszatérítendő támogatása több mint kétszeresére, 50-50 milliárd forintra emelkedett az élelmiszeripari felhasználóknál. A kamara közbenjárására (a többi GINOPpályázattól eltérően) a kötelező árbevétel-növekedés és a létszámbővítés nem került be a támogatás feltételei közé - tette hozzá a kamara elnöke. Győrffy Balázs megemlítette: a közeljövőben megkezdik a jégeső-elhárító rendszer kiépítését. A kamara emellett hosszú előkészítés után telekommunikációs szolgáltatást indít tagjai számara. A BirtOKOS elnevezésű szolgáltatás (csomag) egymás között ingyenes elérést biztosít a kamarai tagoknak. Győrffy Balázs elmondta: a NAK tavaly mintegy 11 milliárd forintból gazdálkodott, és az idén is hasonló összeg áll a köztestület rendelkezésére. A működési forrás mintegy fele a tagdíjból származik - tette hozzá.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*