Fejlesztés előtt a Flór Ferenc Kórház

Fejlesztés előtt a Flór Ferenc Kórház

Egészséges Budapest Program
A megye történetének legnagyobb kórház- és szakrendelő-fejlesztési programja indul el idén, ez az Egészséges Budapest Program, amelynek keretében a kistarcsai Flór Ferenc Megyei Kórházban is hatalmas léptékű beruházásokat terveznek.

A következő tíz évben összesen 700 milliárdos fejlesztés valósul meg a fővárost és az agglomerációt is kiszolgáló kórházakban és szakrendelőkben – emelte ki Vécsey László, Pest megye 6. választókerületének országgyűlési képviselője. – Az Egészséges Budapest Program keretében már idén 40 milliárd forintot fordítunk fejlesztésekre. Ebből 21,7 milliárd forintot szánunk orvostechnológiai beruházásokra, 18,3 milliárdot pedig az építészeti tervezések megkezdésére.

Hosszú út vezetett eddig az örömteli pillanatig – emeli ki a képviselő. – Szerintem emlékeznek a kedves olvasók, hogy a baloldal kormányzása alatt 600 milliárd forintot vont ki az egészségügyből, aminek köszönhetően a fővárosi betegellátás és a kórházak teljesen leépültek, eladósodtak, a beszerzések elmaradtak, az orvosi eszközök leamortizálódtak, az egészségügyi dolgozók pedig elmenekültek a pályáról és sajnos sokan az országból is – sorolta a képviselő a nehézségeket, amelyeket le kellett küzdeni ennek a nagy volumenű egészségügyi fejlesztéscsomagnak a bejelentéséig. A Fidesz-kormány 2010-től kezdődően folyamatosan pótolja vissza az egészségügyből kivont forrásokat, és a rendszerváltozás óta a legnagyobb összeget, 500 milliárd forintot fordított országszerte az egészségügyi ellátás fejlesztésére. Összesen 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 97 mentőállomást újítottak fel. Országszerte 23 új rendelőintézet és 30 új mentőállomás épült. A vidéki kórházak és szakrendelők fejlesztését követően minden idők legnagyobb egészségügyi fejlesztése indul meg Budapesten és környékén, ez az Egészséges Budapest Program.

A kistarcsai Flór Ferenc Kórház összesen 17,7 milliárd forintból újul meg, aminek első lépéseként az idei évben egy kétmilliárd forintos fejlesztés indul. Mintegy 1,2 milliárd forintot fordítanak a diagnosztikai és a terápiás orvostechnológiai eszközpark megújítására és az informatikai háttér kialakítására. A belső fejlesztések mellett 718 millió forintból megkezdődik az építészeti beruházások tervezése is, amely magában foglalja a kórház épületeinek energetikai korszerűsítését, a tető és a homlokzat szigetelését, a nyílászárók cseréjét és a fűtés korszerűsítését is. De megújulnak a liftek, a konyha, valamint a közúti úthálózat is. A továbbiakban létrehozzák a járóbeteg-ellátást végző rendelőintézetet és a belgyógyászati ellátásnak otthont adó épületet, továbbá fejlesztik a sürgősségi osztályt. A kormány az egészségügyben dolgozók munkafeltételeinek javítására is jelentős energiát és pénzt fordít. 2012 óta 400 milliárd jutott az egészségügyi dolgozók béremelésére. 2016-ban pedig egy többéves béremelési program indult az ápolóknak, szakorvosoknak és szakgyógyszerészeknek. Két év alatt az ápolóknak átlagosan 65 százalékkal, a mentősöknek 67 százalékkal, a szakorvosoknak és szakgyógyszerészeknek 207 ezer forinttal nő a bére. Eközben a fiatalokat ösztöndíjakkal biztatja az egészségügyi pálya választására. Ebből is látható, hogy a Fidesz-kormány kiemelten kezeli és támogatja az egészségügy minden szegmensét – mondta a képviselő.

Civilek a betegekért

Az Aszódi Szakorvosi Rendelőintézet több mint 50 éve épült a lakosok társadalmi munkájának segítségével. Az intézmény közel 40 000 ember szakorvosi ellátását biztosítja, ám működése kétségessé vált 2011-ben. Ekkor hozták létre a Legyen az Ön Szívügye is Alapítványt (LAOSZ), mely céljául tűzte ki az Aszódi Szakorvosi Rendelőintézetben megforduló betegek betegellátási körülményeinek javítását és a szükséges eszközpark cseréjét. Az alapítvány, a lakosság, az önkormányzatok, a vállalkozók és a jelenlegi működtető Hatvani Albert Schweitzer Kórház összefogva tudta elérni eredményeit.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*