Kertész leszek…

Kertész leszek…

Májusban már egyre több napsütötte órának örülhetünk: ilyenkor a kertekben, az erkélyeken is kiszínesedik az élet, előkerülnek a kerti bútorok és a szerszámok, a locsolókannák, szóval újjáéledünk.

A gondos kertészek már elvetették a magokat, és a friss, sérülékeny kis hajtások növekedésnek indultak. De azok se legyenek elkeseredve, akik lemaradtak a palántázásról, hiszen a piacok és a kertészetek ilyenkor kezdik árulni az előnevelt növényeket, amelyekkel már nem kell annyit bajlódni, nem kell annyira félteni őket. A legpompázatosabb tavaszi virágok, a nefelejcs, a nárcisz, a tulipán, a kankalin már most ott vannak a virágboltok kirakatában, az apró, kertünkbe, virágládánkba szánt magokat nekünk is érdemes elvetnünk, hogy egészen őszig élvezhessük színeiket, illatukat.

A konyhakertbe szánt finomságokból, a paradicsom- és paprikapalántákból is évről évre nagyobb a kínálat. Különösen kedveltek a hibridek, amelyek több fajta jó tulajdonságait hozzák magukkal, igaz, ezek magjai jövőre nem hoznak nekünk majd megfelelő termést. A chili legkülönbözőbb fajtái közül válogathatunk, vannak úgynevezett fekete öves darabok, ezek csípősségét csak az igazán „erősek” viselik könnyek nélkül. Ma már a kis piacokon is kínálnak cukkini- és padlizsánpalántákat. Fontos azonban megtudnunk az árustól, hogy milyen földben nevelkednek, milyen igényesek az egyes darabok: mindig tápanyagban gazdag földbe ültetésre kell törekednünk. A padlizsán és a cukkini is a melegebb, napsütötte helyet kedveli, a kis palánták elültetésével akár május közepéig is várhatunk.

A palánta kiválasztása előtt érdemes alaposan tájékozódnunk arról is, hogy milyen földben mely darabok maradnak meg jól. Ha túlságosan köves vagy homokos a talaj, akkor hatalmas virágcserepekbe is ültethetünk paradicsomot, paprikát, de még akár padlizsánt is. Egy kis konyhakertbe illő palántasorral a konténeres kertészet remekeit állíthatjuk össze ízlésünknek és konyhaművészetünknek megfelelően.

Amennyiben mégsem mondunk le a palántázásról, hanem mi magunk akarjuk elültetni a magokat, akkor érdemes megfogadnunk a következő néhány jó tanácsot. Az erre a célra szolgáló edénybe – lehet ez tejfölös vagy joghurtos pohár, de a környezetbarátok használhatnak tálba állított vécépapír gurigát vagy tojástartót is – morzsoljuk bele csomómentesen a földet. Alaposan nyomogassuk le, hogy kiszorítsuk a levegőt, de ügyeljünk arra, hogy ne tömörítsük túlságosan!

Locsoljuk meg szobahőmérsékletű vízzel, és helyezzünk el benne három-négy magot (a nagyobbakat mélyebbre tegyük, ha túl nagy, akkor két darab is elég, hogy legyen elegendő helye a fejlődéshez)!

Fedjük be egy kis morzsolt földdel, és óvatosan locsoljuk meg szobahőmérsékletű vízzel.

Mindig ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki teljesen a föld, de a bepenészesedést is el kell kerülni, így a túllocsolásra is fordítsunk figyelmet.  

A kis palántákat akkor lehet szétültetni, ha már egy pár levelecskéjük kihajtott, de érdemes várni a kiültetéssel, hiszen még jöhetnek fagyok.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*