Megyénk 2020-tól uniós szempontból különválik Budapesttől, és akkortól a valós fejlettségének megfelelően juthat támogatásokhoz.

Megyénk 2020-tól uniós szempontból különválik Budapesttől, és  akkortól a valós fejlettségének megfelelően juthat támogatásokhoz.

Pest megye iparának fejlesztése az Irinyi-tervben.

Az Európai Unió újraiparosítási stratégiájával és célkitűzéseivel összhangban a magyar kormány is kialakította saját elképzeléseit, melyeket 2016 elején mutatott be.A részleteket a gazdaságfejlesztés fő irányait összefoglaló Irinyi-tervből ismerhetjük meg. Az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégia megvalósításában megyénk is fontos szerepet tölt be.

A stratégia bemutatásakor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hét kiemelten fejlesztendő területet nevezett meg: a járműgyártást, a specializált gép- és járműgyártást, az egészségipart és -turizmust, az élelmiszeripart, a zöldgazdaságot, az infokommunikációs szektort, valamint a védelmi ipart.

Az Irinyi-tervről röviden

A koncepció megvalósításához szükséges pénzeszközöket uniós, illetve állami forrásból biztosítja a kormány. A 2020-ig hazánk rendelkezésére álló 12 ezer milliárd forint uniós forrás 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítják majd. A döntéshozók nem titkolt célja, hogy néhány éven belül Magyarország legyen az az EU-tagállam, ahol a bruttó nemzeti összterméken belül a legnagyobb szeletet az ipari termelés adja, vagyis a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen az ipar aránya. Ennek elérését a befektetések ösztönzésétől s a gazdaságszabályozás átalakításától várják.

Pest megye: kiemelt ügy

Megyénk 2020-ig a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz tartozik, melyaz uniós besorolás értelmében – Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt – fejlett régiónak minősül, így kevesebb támogatáshoz jut. A 2020-as önállóvá válás után Pest megye már a valós fejlettségének megfelelő mértékben, az ország más megyéivel azonos feltételekkel férhet hozzá az uniós forrásokhoz, ám addig is a kormány kiemelt ügyként kezeli a helyi vállalkozások megerősítését, versenyképességük növelését.

– A 2016 és 2021 között e célra a hazai költségvetésből biztosított 80 milliárd forint támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázati rendszerben, Pest Megye Önkormányzatával együttműködve használja fel, oly módon, hogy a támogatás hatékonyan és átlátható módon biztosítsa a Pest megyei értékteremtő fejlesztések eredményes megvalósítását, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság fejlesztéséhez és a Pest megyei családok, polgárok jólétének növeléséhez – közölte lapunk kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). – Alapvető cél itt is a források kihelyezésénél, hogy azok 60 százaléka közvetlenül a gazdaságfejlesztést szolgálja.

A minisztérium tájékoztatása szerint 2016 decemberében csaknem 5 milliárd forint keretösszeggel jelent meg az első két pályázati felhívás, melyek keretében a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfejlesztésére 1,4 milliárd forint, belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására 3,5 milliárd forint érhető el. Előbbi célja, hogy elősegítse a vállalkozások meglévő telephelyeinek átalakítását, modernizációját és bővítését, a nem megfelelő telephelyek kiváltását, így növelje a vállalkozások versenyképességét, s hozzájáruljon a helyi gazdaság élénkítéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez. A rendelkezésre álló támogatási keretből egyenként20-100 millió forintos támogatásra pályázhatnak a vállalkozások.

Jó példaval elöl járni

Az NGM információi szerint a legnagyobb termelési értéket pillanatnyilag a járműgyártás, az élelmiszeripar és a számítógépipar állítja elő Pest megyében. A bővítésre vonatkozó elképzeléseket elsősorban az Irinyi-tervben nevesített, fentebb említett hét szakágazat területén kívánja megvalósítani a kormány. A régió fejlettsége mellett is akadnak olyan ágazatok, melyek támogatása fontos, ilyen a megújulóenergia-termelés, a szennyvízkezelés modernizálása, a biogazdálkodás növelésével a vegyszermentes területek növelése, s az építőipar fejlesztése. Természetesen akadnak olyan, már meglévő erősségeink, melyeknek az Irinyi-terv további lendületet adhat. Ilyen az innovatív moduláris buszok gyártása, azorvostechnikai fejlesztések, a fémfeldolgozó és öntészeti vállalkozások.

Az Irinyi-terv által kiemelt hét ágazathoz tartozó kkv-k azon tőkehiányos projektjeire, melyek más forrásból nem finanszírozhatók, a 2017. évi költségvetésben 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A forrás eléréséhez szükséges formanyomtatványok a kormány honlapján található dokumentumok közül letölthetők – tájékoztatott az NGM. A kérelmek befogadása és elbírálása folyamatosan történik, a keretösszeg eléréséig.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*