Milyen vállalkozások teremtenek nagy értéket?

Milyen vállalkozások teremtenek nagy értéket?

Prof. dr. Csath Magdolna egyetemi tanár rovata

Magyarországon, nemzetközi elemzések szerint, túlzottan sok az összeszerelő üzem, ami gátolja a gyorsabb és egyben fenntartható gazdasági növekedést, de a versenyképesség javulását is. De mi is a probléma az összeszereléssel? Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, először tisztáznunk kell, mit értünk összeszerelésen. A termékek és szolgáltatások előállításának teljes folyamata, amelyet értékláncnak hívunk, magában foglalja az ötlet kitalálásától, a tervezésen és a gyártáson át a piacra vitelig terjedő folyamatot. Ennek a folyamatnak a gyártási szakaszát nevezzük összeszerelésnek. A globális vállalatok ezt az értékláncot szakaszokra bontják, és a legmunkaigényesebb szakaszt, az összeszerelést költségtakarékossági céllal kihelyezik egy kevéssé fejlett, alacsony bérű országba.

Az értéklánc mentén ugyanis a legtöbb új érték a lánc elején, azaz az ötlet megszületésénél, a tervezésnél, illetve a végén, a piacra vitelnél jön létre, hiszen ezekben a szakaszokban van a legnagyobb szükség a tudásra és kreativitásra. Ezért azok a munkavállalók, akik ezekben a szakaszokban dolgoznak, értelmes, örömteli munkát végezhetnek, és magas fizetést is kapnak. A legkevesebb új érték az összeszerelésnél keletkezik. Ezek a munkahelyek elsősorban idegi terhelhetőséget, fizikai erőkifejtést igényelnek. Általában több műszakos munkabeosztást jelentenek, amivel kapcsolatban az orvosok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy ez a munkabeosztás ártalmas lehet az egészségre, és ráadásul ezért a munkáért fizetik a legalacsonyabb béreket. Ezért nem jó, ha egy országban az összes munkahelyen belül túl nagy az összeszerelő munkahelyek aránya. De azt a problémát is érdemes megemlíteni, hogy minél nagyobb egy országban az összeszerelő tevékenységek aránya, annál nagyobb az energiaigény is, hiszen a tudásalapú tevékenységek energiaigényessége nyilvánvalóan kisebb, mint a futószalagok működtetéséé. Ez pedig abban az esetben, ha egy ország nem rendelkezik elég saját energiaforrással, növeli annak nemzetközi piacoktól való függőségét.

Ezek után nézzük meg, hogyan állunk az összeszerelő munkahelyek tekintetében Magyarországon! A Világgazdasági Fórum 2016-2017 évi jelentésében a vizsgált 138 országban az összeszerelési tevékenység arányát az értékláncok hosszával méri. Magyarország ebben a rangsorban a 113. helyen van, vagyis rövidek nálunk az értékláncok, azok legnagyobb értéket előállító eleje és vége, a kutatás és az értékesítés általában nem nálunk történik.

Összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy a lengyelek a 68., a csehek a 44., a szlovákok az 53. helyet foglalják el a listán, tehát náluk az értéklánc igényesebb munkahelyeiből is sok áll a munkavállalók rendelkezésére. Ezért lenne fontos, hogy a magyar kisvállalati szektor – amelynek cégei egyedül, vagy más hazai cégekkel együttműködve az egész értékláncot képes legyen lefedni – megerősödjön, és ezzel tudjon nemcsak sok, de jó munkahelyet is létrehozni. Különösen nagy szükség lenne erre a nagyobb munkanélküliségű megyékben, ugyanis végre le kellene mondani arról, hogy a munkanélküliség legjobb megoldása az, ha ezekből a megyékből felpakolnak az emberek, és elmennek dolgozni oda, ahol a multik keresik az összeszerelő üzemekbe a munkavállalókat.

A helyi kisvállalkozások megerősítése fel tudná szívni a helyi munkaerőt, amely így otthon maradhatna, és otthoni vásárlásaival erősítené a helyi gazdaságot. Ezzel nemcsak az életminőség, de az életszínvonal is javulna, és nem üresednének ki, süllyednének lejjebb a szegényebb régiók, hanem lehetőség nyílna az országban az egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb gazdasági fejlődésre, amely – ahogyan azt nagyon sok elemzés bizonyítja – a társadalmi haladás szempontjából is lényeges.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*