Tavaszi programkavalkád Szentendrén a líra jegyében

Tavaszi programkavalkád Szentendrén a líra jegyében

Az idei Szentendrei Tavaszi Fesztivál Arany János születésnapjától a költészet napjáig tart. A tavasz múzsája a magyar irodalom és költészet remekeit hozza el Szentendrére 2017. március 3. és április 11. között.

A Szentendre Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat megrázó erejű táncjátékával indul a fesztivál Arany János születésének 200. évfordulójára időzítve annak másnapján, március 3-án. Az Irgalom! című, Arany-balladák ihletettségében koreografált műben Pörge Dani, Rebi néni, Ágnes asszony és Dalos Eszti alakját idézik meg az alkotók.

Hamvas Béla születésének 120. évfordulóján két eseménnyel is adóznak az író munkássága előtt – olvasható a szentendreprogram.hu oldalon. A nemrég megnyílt Offline Centerben A bor filozófiája című klasszikus és sokat idézett Hamvas-műből hallhat a közönség részleteket, s közben a szentendrei nemes nedű, a Kőhegybor négyféle változatát kínálják a hallgatóságnak. A Pest Megyei Könyvtárban A valóságban felébredni című, Hamvas Béla eddig ismeretlen szövegeit, fotókat, kéziratokat tartalmazó kiadványt mutatják be filmvetítéssel egybekötve március 21-én. Március 24-én az íróról szóló dokumentumfilmet a P’Art moziban vetítik.

Szintén érdekes irodalmi kalandozásra hív az Offline Center a Különbéke című esttel. Ferences triptichon címmel különleges misztériumjátékot mutatnak be a Pasaréti Színjátszó Kör és a Csibe kórus tagjai.

A szerető álma című előadásban Tóth Krisztina írásaiból fűzött zenés-táncos lírai kompozíció szerepel a programban március 22-én, a Városháza dísztermében.

A zenei kínálat is oly színes lesz, mint egy friss tavaszi virágcsokor. Tompos Kátya és a Fugato Orchestra koncertjén a legnagyobb barokk zeneszerző, Bach motívumainak újragondolt változata lesz műsoron, míg az Elevenkertben nívós hazai együttesek lépnek fel: az Ivan and the Parazol és az Európa Kiadó, és nem tréfa, április 1-jén a PMK színháztermében fellép a Ghymes Együttes. A muzsika hangja családi musicalt március 19-én adja elő a MúzsArt Színházi Egyesület társulata. A legkisebbeket a Katáng együttes megzenésített versekből összeállított mesekoncertje várja, ami után kézműves foglalkozás is lesz a gyerekeknek, de ezen a tavaszon fellép Szentendrén az Alma együttes is. A Tavaszi Fesztivál zenei programjait a hagyományos virágvasárnapi koncert és a Vujicsics Tihamér Zeneiskola Tavaszköszöntő koncertje zárja.

A Tavaszi Fesztivál szenzációja Ingmar Bergman Persona című művének szentendrei bemutatója lesz, melyet a Szentendrei Teátrum premierjeként március 17-én a PMK színháztermében láthatja a közönség. A Bergman-művek kedvelőinek szóló másik csemege pedig a Radnóti Színház, immáron csak Szentendrén látható előadása, melynek főszereplői Szávai Viktória és Schneider Zoltán. A Jelenetek egy házasságból című darabot Bálint András rendezte. 

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*