Új nevet kap a Zsigmond Király Egyetem

Új nevet kap a Zsigmond Király Egyetem

A Zsigmond Király Egyetem új néven, Milton Friedman Egyetemként, és új szerepben jelentkezik a magyar felsőoktatási piacon. Az egyetemnek több száz Pest megyei hallgatója van.

A Zsigmond Király Egyetem új fenntartója, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség hosszú távú stratégiája alapján azt a célt tűzte ki, hogy a megújuló egyetem meghatározó szerepet töltsön be a magyar felsőoktatásban. Ennek szellemében az intézmény – az adminisztratív folyamat befejeztével – nevet vált, és Milton Friedman Egyetem néven folytatja működését. Ebben a törekvésben a néhai Milton Friedman, Nobel-díjas magyar származású amerikai közgazdász családja és a szellemi örökségét gondozó alapítvány az egyetemet formálisan is támogatja.

A megújuló egyetem azt a törekvését fejezi ki a névválasztással, hogy az innováció, és ezen keresztül a magyarországi K+F tevékenységet támogató üzleti képzés kiemelkedő szereplője legyen. Célja, hogy olyan oktatási programokat indítson, amelyek kiegészítik az állami egyetemek tevékenységét. Az intézmény és fenntartója kiterjedt nemzetközi egyetemi kapcsolatain keresztül a magyarországi innovációs eredmények piacra vitelét segíti elő. Az amerikai Touro College berlini kampuszával együttműködve akkreditált német alapfokú üzleti képzést indít angol nyelven. A Tel Aviv-i Bar-Ilan Egyetemmel pedig közös tréningprogramot és startup központot indít a technológiai kutatási eredmények piaci transzferének támogatására.

2018-ban számos új magyar nyelvű szakképzés indul. Egyebek mellett pilóta- és kapcsolódó informatikai képzési program kezdődik. A sportlétesítmény-menedzsment, az online pénzügy-számvitel és a szociális gondozó oktatási egységek a piaci igények és a küldetés közös metszetében születtek. Az egyetem teljes mértékben világi képzést nyújt: státusza egyházi fenntartású világi magánegyetem, amely piaci alapon működik, és az alkalmazott tudományok egyetemeként biztosít oktatást.

Milton Friedman (1912−2006) a XX. század egyik legbefolyásosabb közgazdásza volt. Magyar, izraelita vallású szülőktől származott, ő már New Yorkban született. 1976-ban kapott Nobel-díjat. Az egyik legismertebb közéleti szerepet játszó nagyhatású Nobel-díjas, bár nem szokták megemlíteni a közismert magyar Nobel-díjasok között. Ronald Reagan és Margaret Thatcher konzervatív-neoliberális gazdaságpolitikájának fő kidolgozója volt. Nézetei nagyban befolyásolták a különböző nemzetek kormányainak felfogását a gazdasági fejlődésről, a piacok és a monetáris politika szerepéről a gazdasági egyensúlyban, valamint a technológia és az innováció fontosságáról az összefonódott nemzetközi pénz- és munkaerőpiacok teremtette versenyben. Nézetei nagy hatással voltak több ország oktatáspolitikájára is.

(Forrás: http://uni-zsigmond.hu)


 

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*