40 éves a Galgamenti Nyugállományú Honvédők Egyesülete

40 éves a Galgamenti Nyugállományú Honvédők Egyesülete

1978-ban 14 alapító tag azzal a céllal hívta életre a Galgamenti Nyugállományú Honvédők Egyesületét, hogy a nyugdíjas katonák számára fenntartsa a Magyar Honvédséghez való kötődést, erősítse a közösségi összetartozás érzését. A kezdeményezés sikeres lett, később civilek is szívesen csatlakoztak a szervezethez, amely immár a 40. évfordulóját ünnepelte.

A szép, kerek évforduló alkalmából tartottak ünnepséget az aszódi evangélikus gimnázium aulájában, és elevenítették föl az elmúlt időszak közösségük számára legszebb eseményeit. 
Az ünnepségen Gál Gyula nyugalmazott alezredes, elnök az egyesület munkáját értékelve egyaránt szólt az eredményekről és a nehézségekről. Sikerként értékelte, hogy a megváltozott körülmények között is számos programot tudnak szervezni, eredményeket érnek el az érdekvédelem terén, a HOKOSZ tagjaként őrzik a katonai hagyományokat, és a város önkormányzatával, civil szervezeteivel is kitűnő a kapcsolatuk. 
A nehézséget az utánpótlás hiánya jelenti. Köztudott, hogy az aszódi laktanyát 2005. december 31-én bezárták. Az itt szolgáló hivatásos állomány tagjai új szolgálati helyre kerültek, és már nem kötődnek a városhoz, illetve az innen nyugdíjba vonulókhoz. Emiatt az egyesület tagjainak átlagéletkora növekszik, és nem akad jelentkező a stafétabot átvételére. Pedig a jó működés egyik záloga éppen az volt, hogy mindig találtak alkalmas embert az egyesület vezetésére, aki képes volt megfelelően mozgatni a tagságot. 
Az első elnök Tóth Mihály volt, sorrendben őt követte Kovács Mihály, Mudris László, majd Sztán István, aki a stafétát Gál Gyula jelenlegi elnöknek adta át. A tagok közül Szonda János, az egyesület egykori titkára, valamint Sztán István, a város polgármestere emlékezett vissza a legemlékezetesebb eseményekre, felidézve sok-sok nagyszerű pillanatot. Ezt követően Gál Gyula elnök oklevelekkel és ajándéktárgyakkal köszönte meg a legaktívabb egyesületi tagok munkáját.
Az ünnepi műsorban a Városi Nyugdíjas Klub Hagyományőrző Csoportja adott elő katonadalokat, majd a Honvéd Művészegyüttes énekese tolmácsolásában ismert operettslágereknek tapsolhatott a közönség.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*