Békamentés Farmoson

Békamentés Farmoson

A közutak gyakran a kétéltűek élőhelyén haladnak keresztül, s emiatt az állatok így csak az utakon átkelve tudják megközelíteni peterakó területüket. A békák mentésének ideje évente március 1-jén veszi kezdetét. Idén ez a ragaszkodó tél miatt kitolódik, de a héten valószínűleg startolhat.

A Duna−Ipoly Nemzeti Park tájvédelmi körzetének őrei, a Tápió Közalapítvány, a Jane Goodall Intézet és az MME Tápió-vidéki Helyi Csoportja önkéntes munkát szervez. Biztosítják a lehetőséget arra, hogy bárki bekapcsolódhasson a sikeres közúti kétéltű-mentési akciójukba. Akár több ezer békával is találkozhatnak a mentőakció során.

A munkát a békaterelő kerítés felépítésével kezdik meg, s mindenkit szívesen fogadnak segítőnek Farmoson, a Duna−Ipoly Nemzeti Park Tápió-Hajta Tájvédelmi Körzetének területén. Segíteni lehet a kerítés mentén lévő gyűjtővödrök kiürítésében, az állatok számlálásában, illetve a vizes élőhelyre történő szállításukban. Csapadékos időben javasolt a gumicsizma viselete.

Amikor az időjárás engedi, azaz nincs hó és fagy, mindennap mentenek. Később is erősen függ az időjárástól a békák mozgása: fagy idején vagy hosszú szárazság esetén akár meg is állhat. Aki úgy dönt, részt venne az akcióban, legyen egyéni érdeklődő vagy csoporttag, előzetesen jelentkezzen. Egy intézmény csak egy napot foglalhat le, ám újabb regisztráció esetén egy hét után újra lehet menteni. Ha az előzetesen lefoglalt napon mégsem tudna menni a csoport, feltétlenül mondják le. Egyénileg nem kötelező a bejelentkezés, de ajánlott. Március 24-én családi napot tartanak Farmoson.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*