„Érdemes helyben eltölteni a szabadidőt”

„Érdemes helyben eltölteni a szabadidőt”

A kisebb települések számára is előnyös lehet az összefogás.

A turisztikai szezon küszöbén állva feltehetjük a kérdést: vajon mindenképpen el kell hagynunk szűkebb pátriánkat szabadságunk alatt vagy egy hétvégi kikapcsolódás miatt? Gere Ágnesnek, a Kis-Duna mente TDM Nonprofit Kft. szakmai vezetőjének válasza egyértelmű.

A „turisztikai desztináció menedzsment” kifejezés hangzását tekintve idegen lehet az avatatlan fülnek, ám valójában nagyon is emberközeli, a közösségi életre hatással lévő tevékenységeket foglal magában. – A TDM abban segít, hogy egy térség turizmusát hatékony szervezőmunka támogassa. Tagjaink, azaz civil szervezetek és a turizmushoz kapcsolódó vállalkozások bevonásával törekszünk a térség turizmusának élénkítésére. Egy kisebb vállalkozás egyedül nehezen érvényesül a turisztikai versenyben – egy térségnek kedvezőbbek a lehetőségei, s az eredményből mindenki profitál – összegzi Gere Ágnes munkájuk alapjait.

E tevékenységnek sok különböző résztvevője van, más-más igényekkel, célokkal, ám az összhang megteremthető. – Egy vállalkozás a létfenntartást, a profitot tartja szem előtt, a civil szervezetek a közösségépítésre fektetnek nagyobb hangsúlyt. Éppen ezért fontos szerepük van abban, hogy a lakossággal közvetlen kapcsolatunk legyen, a programok, az információk minél szélesebb közönség előtt ismertté váljanak.

Ahogyan a kisebb vállalkozások, úgy a kisebb települések számára is gyümölcsöző lehet az összefogás. – Arra törekszünk, hogy a térség 21 települése közül minél többet bevonjunk az együttműködésbe - természetesen ez nem minden esetben kivitelezhető egyforma hangsúllyal, hiszen a turizmus jelentőségét mindenki másként ítéli meg. A kisebb városok, községek, falvak és a „nagyok”, például Ráckeve vagy Szigetszentmiklós segíthetik egymást. Ha egy vendég Ráckevét választja pihenése színhelyéül, a szállásán figyelmébe ajánlhatják a térség különböző programlehetőségeit, nevezetességeit. Ez a régiónak is kedvez, valamint a szálloda, a panzió megítélését is pozitívan befolyásolja, hiszen az ott dolgozók tájékozottságát bizonyítja, ha a Kis-Duna mente látnivalóit az érdeklődők figyelmébe ajánlják.

Gere Ágnes elmondása szerint az adatok 2010 második félévétől kezdve dinamikus növekedésről tanúskodnak a vendégek és vendégéjszakák számát illetően. Úgy véli, fontos lenne közelebb hozni értékeiket a helyi lakossághoz is. – Meg kell mutatnunk, hogy érdemes helyben eltölteni a szabadidőt, felfedezni a térség nyújtotta lehetőségeket.

Ennek jegyében május 28-a és június 11-e között négy egymást követő hétvégén Ráckeve, Szigetújfalu, Szigetszentmiklós és Szigethalom egy-egy rendezvény kísérőprogramjaként próbálja közelebb hozni egymáshoz lakóit. Három település látogat az aktuális házigazdához egy-egy saját hagyománnyal, szokással, vagy akár látványkonyhával. Az első ilyen alkalommal Szigetszentmiklós látja vendégül a másik három várost, illetve községet, itt többek közt népi játékokkal, íjászbemutatóval is találkozhatnak az érdeklődök. Emellett elleshetjük a szigetújfalusiaktól a sváb fánk készítésének fortélyait. – Ezzel a programmal is megmutathatjuk a döntéshozóknak az összefogás jelentőségét, s persze a lakosok figyelmét is szeretnénk felhívni a térség gazdagságára.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*