Komplex kezelés válik elérhetővé a pest megyeiek számára a szűrőközpontban

Komplex kezelés válik elérhetővé a pest megyeiek számára a szűrőközpontban

Végre a Pest megyeieknek is lesz saját neuropátiai szűrőközpontjuk a Budapesti Szent Ferenc Kórházban. Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója és dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg a Pest Megyei Neuropathia Centrumot.

A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, melynek következtében közel 4000 lábamputációt végeznek évente hazánkban. Sok esetben súlyos-életveszélyes szív- és érrendszeri betegségekhez is vezet. Megfelelő vizsgálóeszközökkel könnyen és fájdalommentesen felismerhető, és a korai diagnózis életet menthet.

Dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató beszédében kiemelte, hogy a kórház számára a kardiológiai betegek teljes körű ellátása mellett kiemelt jelentőségű a kardiológiai betegségekkel gyakran egyidejűleg megjelenő cukorbetegség komplex megközelítése és kezelése. A végtagokon jelentkező, az érzékelés zavarát okozó perifériás neuropátia szűrése és kezelése mellett a kardiológiai betegségekben is jelentős szerepet játszó autonóm neuropátiás eltéréseket is vizsgálják majd. A centrumban elérhetővé válnak a XXI. századi elveknek megfelelő komplex kezelések, az életmódváltásban a betegek segítséget kapnak a képzett szakdolgozóktól, akik munkáját pszichológus, dietetikus, lelki gondozó, gyógytornász is segíti majd. A központ vezetője dr. Berkes Klára főorvos.

A neuropátia leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakul ki a kezeletlen, tartósan magas vércukorszint miatt. Egyik fajtája az érzésvesztéssel vagy érzéscsökkenéssel járó szenzoros neuropátia, melynek következtében a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, vagyis nem veszik észre a sérüléseket, miközben a lábuk sérülékenyebbé válik. Ez a szövődmény okozza a lábamputációk jelentős részét, melyből évente 3-4 ezret meg lehetne előzni a neuropátia korai felismerésével és az okaira ható kezeléssel. A betegség másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Ez többek között a szív- és érrendszer területén okoz súlyos problémákat, de jelentkezhet az emésztőrendszerben, vagy a szexuális funkciókban is. A neuropátiás cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akikben nem alakul ki neuropátia.

A Wörwag Pharma 5 millió forint értékű Q-Sense készülékkel, számítógéppel és egy diagnosztikai csomaggal támogatja a központ működését. A Q-Sense készülék a hőérzékelés mértékét méri, így a vékony idegrostok már korai, kismértékű neuropátiás elváltozását is jelezni tudja. Segítségével meg lehet határozni, mennyire érzi a beteg a meleget vagy a hideget, és azt is, hány fokos meleget vagy hideget érez fájdalmasnak. Számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis utánkövetéssel a kezelés hatékonysága is kimutatható. A Q-Sense alkalmazása teljesen biztonságos, a neuropátia szűrésére alkalmas többi vizsgálat is gyorsan, fájdalommentesen, jelentős beavatkozás nélkül elvégezhető.

A Wörwag Pharma 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot, amely évente 8000 beteg szűrését teszi lehetővé.

 

 

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*