Rákellenes futás és kerékpározás Aszódon

Rákellenes futás és kerékpározás Aszódon

Idén tízéves évfordulójához érkezett Aszód hagyományos tavaszi rendezvénye, a „Rákellenes futás és kerékpározás”. A szokott időben, április második szombatján került rá sor.

Tíz és fél évvel ezelőtt az egyik „ötletgazda” úgy rótta le tiszteletét két rákban elhunyt barátja előtt, hogy halottak napján futva ment mécsest gyújtani a domonyi temetőbe Maródi György, és onnan az aszódi temetőbe, Radyk György sírjához – mindkettejük életét a rák zárta le, túl korán.

A javítóintézet akkori igazgatója, Szarka Attila érdeme, hogy a gondolatból rendezvény is létrejött. Mégpedig a Nemzeti Rákellenes Nap április 10-i időpontjához kapcsolódóan, az ahhoz közeli szombati délutánon. Az intézet udvarán történt a résztvevők regisztrációja, hozzájárulás befizetésével. További adományok is szoktak érkezni – nem futó-kerékpározó szimpatizánsoktól, vagy akár a szervezés résztvevőitől. Az így befolyt összeget a rendezvény végén vette át a „Rák ellen az emberért, a holnapért” Társadalmi Alapítvány képviselője. Egy rövid megnyitó és a technikai jó tanácsok után együtt indult a csapat végig a városon, elöl a futók, mögöttük a kerékpárosok. A szükséges biztosítást a polgárőrség szokta ellátni. Az összetartozás jeleként mindenki ruháján egyforma szalag lobogott. A domonyi temetőben mécsest gyújtottak. A későbbiekben ezt váltotta fel egy nagyobb mécses, a résztvevők pedig az odavitt kopjafára kötöttek fel egy-egy szalagot. A tavalyi évtől egy központi helyen gyújtják meg az emlékezés lángját, és itt lehet az együttérzés szalagocskáit a kopjafára felkötni. A javítóintézetbe való visszaérkezés után kapja meg mindenki oklevelét és emlékplakettjét.

Az idei, a 10. rendezvény kicsit másként alakult. Április 14-én délelőtt 10 órától várták az érdeklődőket, akik futottak egy laza 14 kilométeres kört – a korábban jelzett megállásokkal, nem versenyképpen, hanem mindannyian együtt. Az útvonal a megszokott volt: javítóintézet, Kossuth utca, „bagi” körforgalom, domonyi temető, domonyi iskola, Iklad, Szent Imre utca, Mély út, az aszódi temető hátsó kapuja, Régész utca, Kossuth utca, javítóintézet.  Akadtak, akik kerékpároztak ugyanezen a távon – igencsak mérsékelt tempóban, a futók mögött, az ő sebességükhöz igazodva. És a jubileum alkalmából jöhettek azok is, akik csupán egészségügyi szűréseken szerettek volna részt venni. Idén az alapítvány szűrőkamionja is ellátogatott Aszódra. Ingyenesen vehették igénybe a következő szolgáltatásokat: bőr- és szájüregi rákszűrés, testzsírszázalék-mérés, dietetikai, valamint bőr- és szépségápolási tanácsadás. Látványkonyhával is kedveskedtek a rendezvény látogatóinak, Jenei Tamás séf mutatta be néhány egészséges étel elkészítését.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*