Szelektív gyűjtésben példát mutat Tura

Szelektív gyűjtésben példát mutat Tura

Az elmúlt évben Tura lakói gyűjtötték a leghatékonyabban a tejes és gyümölcsleves kartondobozokat, ami jól mutatja a környezetvédelmi nevelés szemléletformáló hatását. A Galga-völgyi település lakossága olyan nagyvárosok lakosainál is eredményesebben szelektálta ezt a 95 százalékban újrahasznosítható értékes hulladékot, mint Pécs, Paks, Veszprém és Debrecen.

Habár összességében jelentős mennyiséget gyűjtöttek, Budapest zöld személetű lakói a középmezőnyben szerepeltek, de még így is megelőzték Székesfehérvár és Kecskemét lakóit abban a rangsorban, amely egy lakosra vetítve vizsgálja a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok mennyiségét. Ha Magyarország minden településén olyan hatékonyan gyűjtenék szelektíven az italos kartonokat, mint Turán, akkor minden évben több mint 100 000 fát menthetnénk meg a kivágástól.

Magyarországon minden évben 580 millió darab tejes és gyümölcsleves kartondoboz kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy az ország minden lakója átlagosan 60 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) idén ismét elkészítette a „Leghatékonyabban szelektáló városok” rangsorát, amely azt vizsgálja, melyik magyar városban gyűjtik a legeredményesebben, szelektív módon ezt a hulladékot. A felmérés célja, hogy segítse, és ösztönözze a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre, hiszen sajnálatos módon az italos kartonok 78-80 százaléka, azaz mintegy 452 millió darab még mindig a szemétlerakókba kerül az újrahasznosító üzemek helyett.

A „Leghatékonyabban szelektáló városok” listájának élére az idén Tura került, ahol a lakosság minden tagja 39 italos kartondobozt gyűjtött szelektíven, a fejenként felhasznált 60 darabból. A turaiak után a második legeredményesebb szelektáló közösség a pécsi (37 db/fő), harmadik a paksi (33 db/fő), a negyedik pedig a veszprémi (31db/fő) volt, amelyet a debreceniek (30 db/fő) követtek.

A szelektív hulladékgyűjtés országos rendszere az elmúlt évben jelentősen átalakult. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által irányított szerkezetváltás révén a korábbi 170 független helyi kommunális szolgáltatóból 20-22 állami regionális szervezet jött létre. E nagyszabású átalakulás jóvoltából egyes településeken csökkent, más településeken azonban nőtt a szelektíven gyűjtött italos karton dobozok mennyisége.

Az eredményekből pontosan kiolvasható, hogy mely városokat, régiókat érintette nehezebben a kommunális szolgáltatók szervezeti átalakulása, ugyanakkor tisztán látszik az is, hogy azokban a városokban, ahol korábban kiemelt figyelmet fordítottak a környezetvédelmi oktatásra, és kialakult már egy szelektív hulladékgyűjtési kultúra, ott a felmerülő kényelmetlenségek nem befolyásolták negatívan a lakosság környezetvédelmi attitűdjét – nyilatkozta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

Az IKSZ 14 éve népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát. A tejek és gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italos kartondoboz 75 százaléka papír, amely akár ötször-tízszer is újrahasznosítható, melynek révén egyebek mellett füzetek, tojástartók, kartondobozok és papírbútorok készülhetnek belőle.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*