A futball Paganinije

A futball Paganinije

Tavalyelőtt lett a Pest Megyei Értéktár része a világhírű magyar labdarúgó, Zsengellér Gyula életműve. Az 1915-ben Cegléden született focista hosszú pályafutása alatt majdnem mindent elért, amit magyar labdarúgó elérhetett: négyszeres magyar bajnok volt az egyik legsikeresebb hazai klubbal, az Újpesttel, melynek színeiben tizenegy évig játszott.

A lila-fehérekkel 1939-ben megnyerte a Közép-európai Kupát, miután a döntőben fölényes győzelmet arattak a Ferencváros fölött; ötször volt a magyar bajnokság gólkirálya, két idényben is ő szerezte a legtöbb gólt az európai bajnokságokban. Az 1938-as világbajnokságon tagja volt az olaszokkal döntőt játszó válogatottunknak. Bár a bravúr nem sikerült, mert a magyar csapat végül 4-2-re kikapott, így „csak” ezüstérmes lett, mégis Zsengellér Gyuláé a hazai futballtörténet egyik legfényesebb karrierje.

Kiváló képességű focista volt: technikás, gólerős csatár, 39 válogatottbeli mérkőzésén 32 gólt szerzett. Arról, hogy mennyire veszélyes volt a kapura, mindennél többet mond, hogy az Újpestben 303 mérkőzésen 368 találatot ért el. Zsengellér 1947-ben Olaszországba szerződött, majd pályafutását egy kolumbiai csapatnál fejezte be. Egy török újság egyszer azt írta róla: Zsengellér a futball Paganinije.

Visszavonulása után Olaszországban és Cipruson dolgozott edzőként, a szigetország válogatottjának két évig volt a szövetségi kapitánya. Zsengellér Gyula Cipruson halt meg 1999-ben, szülővárosában, Cegléden 2013-ban temették újra.

Ha hinni lehet a szóbaszédnek, tőle származik a világ legismertebb magyarjának, Puskás Ferencnek a beceneve. Az akkor már világhírű Zsengellér és az Aranycsapat későbbi legendája 1945-ben együtt játszott a válogatottban egy Ausztria elleni meccsen. A 12. percben Zsengellér szöktette Puskást, miközben azt kiáltotta neki: „Öcsi, lődd be!” Puskás akkor játszotta élete első válogatott mérkőzését – mindössze 18 évesen –, és természetesen belőtte. A magyarok 5-2-re verték az osztrákokat, a szövetségi kapitány pedig Sebes Gusztáv volt, az Aranycsapat későbbi sikeredzője.

Bizony, egykoron ilyen nevek fémjelezték a magyar labdarúgást.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*