Elkezdődtek a magyarországi vizes világbajnokság versenyei

Elkezdődtek a magyarországi vizes világbajnokság versenyei

Rajtunk a világ szeme
Július 14-én nagyszabású, minden tekintetben lenyűgöző nyitóünnepséggel vette kezdetét a FINA 2017-es világbajnoksága. A főváros szívében, a Dunán felállított színpadokon több mint ötszáz közreműködő részvételével megtartott látványos show méltó kezdete volt minden idők legrangosabb, hazánkban megrendezett sporteseményének.

A műúszók és a műugrók még aznap versenybe szálltak, 16-án kezdődtek a női és férfi vízilabda-mérkőzések, melyek döntőire 29-én kerül sor, az úszóinkért pedig 23-ától a záróünnepség napjáig, július 30-áig szoríthatunk.

A vizes világbajnokság versenyei öt helyszínen zajlanak: a budapesti Duna Arénában rendezik a már említett műugró-, valamint az úszóversenyeket, s ugyanitt kerül sor a szintén fantasztikusnak ígérkező záróünnepségre is. A nagy érdeklődéssel várt vízilabdatorna helyszíne a frissen felújított Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda lesz a Margitszigeten. A szinkronúszást a Városligeti-tóra telepített két mobilmedencében rendezik, míg az óriás toronyugrás – a világbajnokság egyik leglátványosabb sportága – résztvevőit a Batthyány térnél, a Duna felett álló 30 méter magas ugrótorony várja. A nyílt vízi, azaz a hosszútávú (5, 10 és 25 kilométeres) úszóversenyek helyszíne a festői szépségű Balatonfüred, ahol korábban is rendeztek már nemzetközi versenyeket ebben az embert próbáló sportágban.

Magyarország eredetileg a 2021-es vizes világbajnokság rendezési jogát nyerte el, ám a mexikói Guadalajara visszalépését követően vállaltuk a 2017-es vb rendezését, ami önmagában is jelentős sportdiplomáciai siker. Hazánk rekordidő, alig két év alatt készült fel e rangos sportesemény megszervezésére. (Talán a gyorsított, rendkívül feszes építkezési munkatempó, no meg a menet közben kezdeményezett látványfejlesztések sora is közrejátszhatott abban, hogy a vb megrendezésének költségei végül az eredetileg tervezettnek a többszörösére rúgtak.)

S ami a mieink esélyeit illeti? Az ugyancsak a kiadónk gondozásában június közepén megjelent Vitál (Egészség & Turizmus) magazinban dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a barcelonai olimpia ezüstérmese így nyilatkozott: „Jól tudom, hogy nincs annál felemelőbb érzés, mint hazai közönség előtt versenyezni. Magyarországon a magyar himnuszt hallva a világ legjobbjává válni – ez minden magyar sportoló álma! (…) Olyan világesemény előtt állunk, amellyel népszerűsíteni tudjuk a sportot és a mozgásban gazdag életmód fontosságát. A várható eredményekkel kapcsolatban nem szeretnék elvárásokat megfogalmazni, és ezzel pluszterhet róni a magyar sportolókra. Azt kívánom, érjék el céljaikat, amelyeket maguk elé tűztek, és váltsák valóra álmaikat, melyekért az elmúlt hónapokban keményen küzdöttek”. 

Walter Béla  

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*