Galambos Péter hét éve szállítja a vb-érmeket

Galambos Péter hét éve szállítja a vb-érmeket

Három világkupa-viadal vár rá idén

Tizennégy évesen ismerkedett meg az evezéssel Galambos Péter, akinek világbajnokságon a két-két ezüst- és bronzérem mellett csak az arany hiányzik a gyűjteményéből.  

Vácott lakott, így – ahogy fogalmazott – adta magát, hogy a Vác Városi Evezős Clubba került.

– Egy barátom már evezett, többször is hívott, de én nem nagyon akartam menni. Aztán egyszer, amikor a Duna-parton bicikliztünk, hogy megnézzük őt, Rapcsák Károly edző kijött hozzánk, s befogott minket. Azóta is ő az edzőm – mesélt a kezdetekről Galambos Péter.

Az első egy-két évet még hobbinak tekintette, aztán sikerült megnyernie az országos ifjúsági bajnokságot.

– Addigra utolértem a korosztályomat. A könnyűsúly adott volt, mivel elég vékony voltam, illetve vagyok. Mentem kétpárban, sőt négyesben is, kétpárban például az U23-as világbajnokságon ezüstérmet nyertünk, az egyetemi vb-n szintén voltunk másodikok. A felnőttek között azonban az egypár az, ami egyértelműen bejött – nyilatkozott a 30 éves evezős. Azzal meg kellett barátkoznia, hogy a könnyűsúlyú egypár nem szerepel az olimpián.

– Amióta az eszemet tudom, ez így van, én elfogadtam, a világbajnokságokra koncentrálunk. Nálunk is ugyanolyan népes a mezőny, sokszor előfordul, hogy az olimpiai számnak számító kétpár legjobbjai elindulnak egypárban a vb-n, s a többségüket elverem – tette hozzá. Idén is a világbajnokság lesz a fő versenye, de legelőször a hazai mezőnyben kell bizonyítania.

– Előbb itthon kell bebiztosítanom az elsőségem a tavaszi válogatón, utána vár rám három világkupa-viadal, aztán az Európa-bajnokság, s szeptember végén a vb. Bár tavaly is nyertem vb-ezüstöt, ugyanúgy kell hajtanom, s bizonyítanom, mint a többieknek. De nem baj, kell a stressz és a versengés – mondta Galambos Péter, aki azt sem titkolta, hogy céljai megvalósításához, a felkészüléshez jól jönne néhány „tőkeerős” támogató. ϖ

Galambos Péter:

Születési hely, idő:

Budapest, 1986. szeptember 9.

Klubja: Vác Városi Evezős Club

Legjobb eredményei: kétszeres világbajnoki ezüstérmes (2012, 2016), kétszeres világbajnoki bronzérmes (2010, 2013), kétszeres egyetemi világbajnok (2008, 2012), kétszeres egyetemi világbajnoki ezüstérmes (2006, 2014), 24-szeres magyar bajnok

Az év magyar evezőse: 2010, 2012, 2013

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*