Kilencévesen korosztályában már az első tízben volt

Kilencévesen korosztályában már az első tízben volt

A 12 éves sakkozó nemzetközi szinten bizonyított

A jó tanuló, jó sportoló kitétel tökéletesen igaz Persányi Barnabásra: a Zsámbéki SBE 12 éves sakkozója már korosztályos Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet, s idén is vár rá komoly nemzetközi verseny. De már tízévesen is második díjat érdemelt ki az Év legjobb Pest megyei sportolója választáson.

Barnabás edzője közel 4 éve Mészáros András, aki a Polgár lányokat is tanította. „Akkor még nagyon kezdő volt, nem sok minden látszott a tehetségéből, de fél évvel később már kitűnt, hogy jobb és ügyesebb a kortársainál – mesélte az edző. – Jobban befogadta az új információkat, hatékonyabban tanult, s az érzéke is megmutatkozott. Nyolcévesen korosztályában még az utolsók között volt, kilencévesen már az első tízben. Aztán tízévesen az első háromban, 11-12 évesen pedig nemcsak saját kortársai között bizonyult a legjobbnak, hanem nemzetközi szinten is megmutatta tudását. Nem törvényszerű ugyanis, hogy aki magyar szinten jó, az nemzetközi szinten is megállja a helyét.”

Persányi Barnabás eddigi legkomolyabb eredménye, hogy tavalyelőtt megnyerte a 12 évesek rapid Európa-bajnokságát.

„Idén is indul a saját korcsoportjában komoly nemzetközi versenyen. Ez általában egy-másfél hét hiányzást jelent az iskolából, de mivel jó tanuló, könnyedén tudja pótolni” – nyilatkozott Mészáros András. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem okvetlenül a profi pályafutás a cél Barnabás számára. „Kimondottan okos gyerek, nemcsak a sakkban, a tanulás terén is kiemelkedő, ami sok mindenre predesztinálja. Most a sakk van előtérben, s igyekezünk kihozni belőle mindent, amit lehet, de nem feltétlenül lesz majd profi versenyző. Ráér négy-öt év múlva eldönteni, hogy a sakkozás lesz-e az elsődleges, vagy esetleg egyetemre megy. Most még lehet a sakkot és a tanulást párhuzamosan csinálni, de veszélyes egy gyereket „rátenni” a profi pályára. Így gondolják a szülők is, rugalmasan kezelik a helyzetet, megadják a lehetőséget a fejlődésre. Aztán az évek eldöntik majd, merre tovább. A profi sport ma már hihetetlen munkát és képességeket követel” – mondta a nemzetközi mester, aki jelezte, odafigyelnek arra, hogy a sakkozás most ne menjen a tanulás rovására. „A heti időbeosztást a tanulás és a versenyek figyelembevételével alakítjuk ki. Rugalmasan kezeljük, hogy annyit foglalkozzon a sportággal, amennyi a sakkbeli fejlődéséhez kell” – tette hozzá. 

Ambrus Gábor

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*