Szalma László Nagymaroson lett a sport szerelmese

Szalma László Nagymaroson lett a sport szerelmese

Tizenegyszeres bajnok, 67-szeres válogatott.
Októberben ünnepelte 60. születésnapját Szalma László kétszeres fedettpályás Európa-bajnok, országos csúcstartó távolugró.

A Vácon született, s Nagymaroson nevelkedett atléta magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől augusztus 20-a alkalmából.

Kiskorban dőlnek el a nagy dolgok – vallja Szalma László, akivel a nagymarosi általános iskolában Ballagó József testnevelő tanár szerettette meg egy életre a sportot. Amint elmesélte, szinte mindenféle sportot kipróbált, focizott és kézilabdázott is, sőt tornaversenyeken indult. Aztán az úttörő-olimpiai versenyeken távolugrásban vett részt, s 14 évesen meg is nyerte az országos döntőt.

A győzelem után a Vasashoz igazolt, majd felvették az ország első testnevelés tagozatos gimnáziumába, a budapesti Petőfibe, de rendszeresen, heti ötször csak 16 éves korától edzett Schulek Ágoston irányításával. A sokoldalú képzésnek köszönhetően Szalma László ifjúsági korosztályban (16-18 év) három év alatt összesen 15 országos bajnoki címet szerzett, a távol mellett többek között százon, rúdugrásban, tízpróbában is. Még ekkor sem dőlt el, hogy távolugró vagy rúdugró legyen. Mint elmondta, a választás egyáltalán nem érzelmi alapú volt.

Egyszerűen azért döntöttem az előbbi mellett, mert annak idején a rudat nekem kellett volna cipelnem versenyre, edzésre, ami nagyon macerás volt, a távolhoz viszont csak a szöges kellett – vallotta be egy születésnapi interjúban.

A jó választást igazolja, hogy pályafutása során hétszer javított magyar csúcsot, legnagyobb ugrása 1985-ben 830 centiméter volt, ezt az országos csúcsát azóta sem tudták megdönteni. Négyszer ugrotta túl a fedett pályás magyar csúcsot, amelyet 1986 óta 824 centiméterrel tart. Tizenegyszeres magyar bajnok, 67-szeres válogatott és háromszor az Európa-válogatottba is meghívták.

Dicsőséglistája ugyancsak hosszú és tiszteletet parancsoló. A két fedett pályás Európa-bajnoki cím mellett még négy érmet szerzett tető alatti kontinensbajnokságon. Az 1980-as moszkvai olimpián negyedik volt, akárcsak az 1983-as világbajnokságon és az 1989-es budapesti fedett vb-n.

Pályafutása mélypontját – kortársaihoz hasonlóan – az 1984-es Los Angeles-i ötkarikás játékok bojkottja jelentette. Ahogy fogalmazott, mai napig nem tudta megemészteni, hogy politikai döntés miatt nem indulhatott az olimpián, ahol érmet nyerhetett volna.

– A győztes Carl Lewist persze nem győzhettem volna le, de a másodikat és harmadikat előtte és utána is vertem. Szörnyű volt az egész, hetekig hitegettek, aztán nem mehettünk. Ezek után egy ideig edzésre sem jártam – emlékezett Szalma László.

A sporttól versenyzői pályafutása befejezése után sem szakadt el, edzőként olimpikon tanítványokat nevelt. Jelenleg a Testnevelési Egyetem atlétikai tanszékének vezetője, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke. Nagy szerelme a golf, ebben a sportágban szintén szakedzői végzettséggel büszkélkedhet.

Szalma Lászlónak Nagymaros Város képviselő-testülete 2012-ben a Pro Urbe-díjat adományozta.  

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*