Fejlesztésre nem marad pénz

Fejlesztésre nem marad pénz

A bruttó jövedelmezőség csupán két százalék körüli

Megbeszélést szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a sütőipar helyzetéről a Magyar Pékszövetség és a kiskereskedelmi láncok részvételével. A Pékszövetség szerint a munkaerőköltség növekedése miatt elkerülhetetlen a kenyér árának rendezése. A találkozón megjelent kiskereskedelmi láncok – a CBA, a Coop és a Tesco – hangsúlyozták, hogy nyitottak a sütőipar helyzetének javítását célzó tárgyalásokra.

A februárban rendezett megbeszélésen Szilágyi Péter, a Magyar Pékszövetség tanácsadója elmondta: hosszú évek óta nehéz helyzetben van a sütőipar, a vállalkozások eredménye elmarad az élelmiszeripari ágazat számaitól. A sütőipari vállalkozások árbevétel-arányos bruttó jövedelmezősége két százalék körül alakul, ez az alacsony eredményszint nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztések, korszerűsítések végrehajtását. Hozzátette: a sütőipar az egyik leginkább kézimunka-igényes szakágazat, ezért a munkaerő költségének változásai az átlagnál érzékenyebben érintik a sütőipari vállalkozásokat. Szilágyi Péter hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy legalább a munkaerőköltség növekedését érvényesíteni tudják az áraikban.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: fontos, hogy mihamarabb rendeződjön a sütőipar helyzete. Ellenkező esetben félő, hogy nő a szürkegazdaság aránya az ágazatban, vagy a minőség romlásával kell számolni.

A megbeszélésre meghívást kapott valamennyi kiskereskedelmi áruházlánc, közülük a CBA, a Coop és a Tesco képviseltette magát a találkozón. Részükről elhangzott, hogy megértik a sütőipari vállalkozások problémáit, és nyitottak a velük való tárgyalásra.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke jelezte, hogy más élelmiszeripari ágazatok is hasonló helyzetben vannak, hiszen a munkaerőköltség náluk is jelentős mértékben emelkedett. A NAK elnöke pozitívan értékelte a megbeszélésen részt vett áruházláncok konstruktív hozzáállását. Hozzátette: az Eurostat adatai szerint 1 kg fehér kenyér ára az Európai Unióban átlagosan 2,1 euró, Magyarországon csupán 0,88 euró; ennél a közösségben csak Bulgáriában alacsonyabb a kenyér ára.

 

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*