A lakosság mindennapi életének körülményei javulhatnak

A lakosság mindennapi életének körülményei javulhatnak

Kocsér felzárkóztatása a beruházások fő célja
Pest megye legdélebbre eső települése az 1784 lakost számláló Kocsér község. A kun előtelepülés XVI. században lerombolt gótikus templom romjai az állagmegóvásnak köszönhetően a mai napig őrzik elődeink emlékét. A Közép-Magyarországot hátrányosan érintő EU-kritériumrendszer ellenére zömében hazai forrásból idén is indult beruházás – mondta el Bodnár András polgármester.

Kocsér a hátrányos helyzetű Nagykőrösi járásban és a kistérségben betöltött szerepe szerint az 1164 fő aktív korú lakosságból zömében a környékbeli települések: Nagykőrös, Kecskemét, Tiszakécske munkaerő-utánpótlását biztosítja. A településen élő 48 fő regisztrált munkanélküliből 34-et foglalkoztatott a települési önkormányzat. A lakosság mindennapi életkörülményeinek javítását teszik lehetővé – jelölte meg a beruházások fő célját a település vezetője. Kifejtette: jelenleg a Tündérkert Óvoda főzőkonyhájának és a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola energetikai rendszerének beruházása folyik. Előbbiben az óvodások, iskolások és a településen szociális étkeztetésben részesülők számára készítik a finom, egészséges ételeket. A konyha korszerűsítése kiterjed a külső szigetelésre, a gépészeti felújításra, valamint az eszközök korszerűsítésére. Az iskola fűtőberendezéseinek megújítása során a külső hőszigetelés mellett napelemeket is szerelnek fel, ami jelentősen csökkenti az épületek energiaköltségeit.

A belterületi út felújítására benyújtott, „PM-EU alapellátás 2017” nyertes pályázat lehetővé teszi, hogy októberben megkezdődjön az útburkolat felújítása az egyre nagyobb átmenő forgalom miatt tönkrement Kossuth Lajos út 860 méter hosszú szakaszán. Az 1971-ben épült fogorvosi rendelő korszerűsítése energetikai céllal még ebben az évben elkészül. A tervezett fejlesztések előkészítő munkái, mint tervezés, engedélyeztetés, pályázatkészítés az alábbi intézményeket és vonalas létesítményeket érintik: háziorvosi és védőnői szolgálat, „Egészségház”, óvoda vizesblokkjainak korszerűsítése, kerítésének átépítése a XXI. század elvárásainak megfelelően. A külterületi utak stabilizálásának célja pedig az ott jelentős számban lakók életkörülményeinek javítása, a közszolgáltatásokhoz könnyebb hozzájutása. A közművelődés egyetlen helyszíne, a leromlott állapotú községi művelődési ház felújítását csak alapos statikai vizsgálatok és mindenre kiterjedő tervezés, előkészítés után tudják megpályázni, a lehetőségek szerint.

Kocsér község többszöri pályázati próbálkozás ellenére a mai napig nem rendelkezik szennyvízcsatorna-hálózattal. Reméljük, és ehhez segítséget kérünk a tisztelt döntéshozóktól, hogy a jelenleg folyamatban lévő térségi – regionális – szennyvízgyűjtésre és -kezelésre irányuló összefogásunk eléri célját, és ezzel megvalósul a település teljes közműellátottsága – mutatott rá az egyik legsürgetőbb feladatra Bodnár András.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*