Ökológiai tanösvény nyílt Pátyon

Ökológiai tanösvény nyílt Pátyon

Befejeződött a Páty közelében fekvő Sasfészek-tó körüli tanösvény kialakítása. A helyi oltalom alatt álló terület számos védett madárfaj és vízi állat élőhelye. A mintegy négyhektáros tó mentén a környezetbe olvadó nyomvonalon lehet sétát tenni. A csaknem egy kilométeres táv egyes állomásain interaktív tájékoztatók mutatják be a hely élővilágát.

A Sasfészek-tó természetvédelmi jelentőségén túl értékes kikapcsolódást ígérő turisztikai célpont is. A környék élővilága veszélyeztetettnek számít, s egyebek mellett helyi civilek áldozatos munkájának köszönhető, hogy mostanáig fennmaradt vizes élőhelyként. A tó és környezetének revitalizálásáért az Inpark vállalt felelősséget, amikor 2016-ben megvásárolta az azóta több ütemben fejlesztett szomszédos ipari park területét. Az Inpark Páty helyszínéül szolgáló telkek megvásárlásakor a cég vállalta, hogy megóvja a Sasfészek-tavat és környékét, és hozzájárul e gazdag ökoszisztéma fennmaradásához. (Az Inpark a magyar állami tulajdonú NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. márkaneve. Feladatai közé tartozik az országos iparipark-hálózat fejlesztése.)

 

A tanösvény a tó északi és nyugati partján vonul végig. A pihenőkkel, pallóutakkal és madárlessel is kiegészülő útvonal kialakításánál a tervezők gondosan ügyeltek arra, hogy az a természetvédelmi szempontból kevésbé értékes, ám az élővilág megfigyelésére kiválóan alkalmas területeken húzódjon. A fás és lágyszárú növények bemutatása mellett külön-külön állomás foglalkozik a tóban és környékén honos gerinces és gerinctelen vízi állatokkal, valamint a madarakkal. Érdekesség, hogy a megfigyelések szerint a Sasfészek-tó kifolyási pontja (a tó vizét a Disznólápa-patak vezeti el) a ritkán előforduló, fokozottan védett európai vidra ökológiai folyosójának része. E vízi ragadozó bemutatásának külön edukációs táblát szenteltek. A Sasfészek-tó körüli tanösvény egész évben bejárható, helyi lakosok és távolabbról érkező természetkedvelők egyaránt szabadon látogathatják.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*