Pest Megye Közgyűlése köszöntette a megyenapi díjazottakat

Pest Megye Közgyűlése köszöntette a megyenapi díjazottakat

Pest Megye Közgyűlése 1999-ben határozott úgy, hogy december 4. napját Megyenappá nyilvánítja, annak emlékére, hogy Pest-Pilis-Solt vármegyét 359 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én alapították. Ekkor adják át a közművelődés, a tudomány, a kultúra, az építészet, a környezetvédelem, a közbiztonság és a társadalmi összetartozás érdekében tett erőfeszítéseket elismerő díjakat, valamint a Pest Megye Díszpolgára címet is.

Az idei rendezvényt Harrach Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg, majd Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke mondott ünnepi beszédet. „A mai ünnepségnek hagyománya van: múltja, történelme és jelentése. Hogy mi, Pest megyei emberek, magyarok, itthon és szerte a nagyvilágban fogjuk egymás kezét. Számon tartjuk a nekünk fontos embereket és értékeket” − fogalmazott Szabó István. Hozzátette: „Ma azok miatt vagyunk itt, akik minden egyes nap újra és újra megteremtik a magyarok közösségét. Azok miatt, akik képesek a cselekvésre; akik példamutató, elhivatott és elkötelezett erőfeszítésekkel vállalnak többet olyan ügyekben, melyektől mindannyiunk sorsa függ. Miattunk vagyunk itt, hogy köszönetet mondjunk nekik”.

 

Pest Megye Közgyűlése díszpolgári címet adományozott Balczó Andrásnak, kimagasló sportolói eredményei és közéleti tevékenysége elismeréséül. Balczó András háromszoros olimpiai, tízszeres világbajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója. Tehetsége és hihetetlen akaratereje már korán a legjobbak közé emelte, 1960-ban Rómában tagja volt az olimpiai aranyérmes öttusa-válogatottnak. 1963 és 1969 között sorozatban öt világbajnokságon nyert egyéni aranyérmet. Az 1969-es budapesti diadal különösen emlékezetes maradt, a befejező napon ezrek futottak mellette és ünnepelték a Hármashatárhegyen. Csodálatos pályafutását 1972-ben, Münchenben sikerült megkoronáznia, harmincnégy évesen egyéniben is olimpiai bajnok lett. Feleségével budakeszi házukban élnek, amit Balczó András maga épített.

Pest megyében 1993 óta adományozható díszpolgári cím. Tavaly kapta először sportoló, az úszó Cseh László.

 

A közgyűlés Pest Megyéért Emlékérmet adományozott dr. Göböl Zsoltnak – több évtizedes gyógyító tevékenysége elismeréséül −, valamint  Székely Tibornak az oktatás, a kultúra és a katonai hagyományőrzés területén elért kimagasló eredményeinek és társadalmi szerepvállalásának elismeréséül. Pest megye külkapcsolataiért elismerést kapott Borboly Csaba a szakmai és emberi kapcsolatok kialakításáért, ápolásáért Hargita megye és Pest megye között. Pest Megye Közgyűlése Nemzetiségekért Díjat adományozott a Lochberg Regionális Tánccsoportnak és Ifjúsági Kulturális Egyesületnek a német nemzetiségi kultúra közvetítésében, oktatásában elért eredményeiért. Az Év gazdálkodója díjat Homoki Iván kapta az állattenyésztésben és a növénytermesztésben elért kimagasló eredményeinek elismeréséül. Az Év polgárőre  Simonyi Zsolt lett, elismerve ezzel a szentendrei emberek biztonsága és a helyi közösség fejlődése érdekében vállalt erőfeszítéseit.

Az Év tűzoltója díjat kapott Fehér Attila és Sinka Zsolt, az emberek életét és vagyoni biztonságát fenyegető helyzetekben mutatott helytállásukért. Az Év iparosa id. Schült Ferenc lett, a vállalkozásában elért sikerei és közösségi szerepvállalása elismeréseképpen, melyek révén kiemelkedő módon járult hozzá a sváb hagyományok megismertetéséhez.

Az Év kisvállalkozója díjat a közgyűlés Pelle Csillának adományozta, a Pest megyei minőségi élelmiszerek népszerűsítésében, a hagyományok megőrzésében és megújításában elért sikerei elismeréseként. Testnevelési és Sport Díjat kapott Wagner László, testnevelői munkájáért és a helyi közösség erősödése érdekében vállalt erőfeszítéseinek elismeréseként. Feketedió díjat kapott Szabó Imréné, a gödi József Attila Művelődési Ház igazgatója.

A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért Díjat Kovács László és Tóth Judit kapta.

A Pest megyében élők korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatásáért, Pest Megye Közgyűlésének és Önkormányzatának tevékenységét, eredményeit hitelesen bemutató munkájáért Pest Megyei Médiadíjat kapott Jáki Réka, a Ráckevei Újság felelős szerkesztője; Pest Megye Környezetvédelméért Díjat pedig Hepka György, környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként.

Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlésétől Kulturált Települési Környezet Díjat kapott Szokolya Község Önkormányzata a település átfogó fejlesztéséért.

A Megyei Értéktár Bizottság döntése alapján a Gyóni rekordpálya lett az Év Pest Megyei Értéke.

(Képünkön: Balczó András, Szabó István megyei elnök, Harrach Péter országgyűlési képviselő)

fotó: Fényes Gábor

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*