Zsámboki helytörténet dokumentumokkal, visszaemlékezésekkel, fotókkal

Zsámboki helytörténet dokumentumokkal, visszaemlékezésekkel, fotókkal

Zsámbok egykori tanára, a település helytörténésze, díszpolgára, dr. Tóth József idén újabb kötettel jelentkezett. A Zsámboki képes krónika a 2000-ben megjelent Zsámboki krónika folytatása.

Minden település büszke lenne és lehetne, ha ilyen elkötelezett lokálpatrióta dolgozná fel a történetét, mint Zsámbokét dr. Tóth József. A tanár úr 1987-ben hozta létre a Tóth Alapítványt, amely a helytörténeti értékek felkutatására, feldolgozására ösztönzi a zsámboki általános iskolásokat.

Most szorgalmas kutatómunkával összegyűjtött tanulmányok, statisztikák, visszaemlékezések, dokumentumok segítségével mutatja be a község történetét. Négyszáz oldalon 75 színes fotóval illusztrálva olvashatunk a történelem fordulatairól: az ókori leletektől, a török és kuruc kor, az 1848−49-es forradalom eseményein át a Monarchia idejéig, majd a két világháború történéseiről, a legutóbbi évtizedekről.

Külön fejezetet kapott az egyházközség története, a háborúk és a katonák, a mezőgazdaság, az ipar-kereskedelem, az iskola-óvoda, a közművelődés. Az utóbbi fejezetben elolvashatják többek között a vőfélykönyvet, a lakodalmas ceremóniák programját, a lecsó-fesztivál indulóját, megismerhetik az 1920-es évek mulatságait, a környék első falumúzeumát. A kötetet családi képek böngészésével fejezheti be a kíváncsi olvasó.

„Kedves Olvasók! Szeretettel ajánlom a könyvet mindenkinek! Dr. Tóth József tanár úr az eddig megjelent írásaival, kiadványaival, több évtizede folytatott kutatásain keresztül hitelesen tárja elénk községünk történetét. Ezt példázza legújabb könyve, amelyben széles érdeklődési köre és lakóhelye iránti tisztelete, elhivatottsága előtt Zsámbok község önkormányzata és a település lakói nevében köszönettel adózunk” – írja a Zsámboki képes krónika ajánlójában Holló Ilona polgármester.

(Fotó: Dr. Tóth József a kötet dedikálásakor)

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*