Zongoraátadó ünnepség a 60. születésnapon, tanári koncerttel

Zongoraátadó ünnepség a 60. születésnapon, tanári koncerttel

A kormány által meghirdetett Kodály-program keretében egy nagyon szép koncertzongorát, valamint egy pianínót kapott a Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola. A hangszert október 25-én, az aszódi ének-zene oktatás indításának 60. évfordulója alkalmából tartott tanári hangverseny keretében vehette át hivatalosan dr. Magyari Zita igazgató.

Az ünnepségen – amelyen igazi meglepetés volt a Csengey Gusztáv Általános Iskola zeneszerető pedagógusaiból és a Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola tagjaiból verbuvált alkalmi kórus fellépése – részt vett Vécsey László országgyűlési képviselő, Eich László, a Dunakeszi Tankerület igazgatója és Sztán István, Aszód polgármestere. Az esemény a már említett alkalmi kórus szereplésével kezdődött, a gyönyörűen megszólaltatott, Bartók Béla által feldolgozott népdalok megadták az alaphangulatot.

Dr. Magyari Zita, a PAMI igazgatója köszöntőjében elsőként Kodály Zoltán szavait idézte: „Aki boldog, énekel, és aki énekel, az boldog”, majd az éneklés és a zene fontosságát hangsúlyozta. Vécsey László országgyűlési képviselő a Galga mente gazdag ének-zenei kincseit, hagyományait méltatta, amelyek megőrzése többek között az aszódi művészeti iskola feladata is. Külön köszönte a szülőknek, hogy erre nem kevés időt és pénzt áldoznak, hiszen napi szinten kell megoldaniuk gyermekeik eljutását a zeneiskolába, utaztatásukat a versenyekre.

A zongorát hivatalosan Eich László, a Dunakeszi Tankerület igazgatója adta át, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a 60 éves évfordulón túl egy 30 és egy 20 éves jubileumot is ünnepelhetünk. Az aszódi zeneiskola ugyanis éppen három évtizede vált önállóvá, húsz évvel ezelőtt pedig fölvette a Podmaniczky nevet. Külön méltatta a korábbi igazgató, Rónai Lajos munkásságát, aki tevékenységével megalapozta a Galga mente ének-zenei oktatását és a jelenlegi komoly szakmai munkát. Kiemelte, hogy a tankerületen belül az aszódi zeneiskolára úgy tekintenek, mint az egyik zászlóshajóra. Az utóbbi évtizedek legfontosabb történéseiről, eredményeiről a címzetes igazgató, Rónai Lajos beszélt. Ha csak a számadatokat tekintjük, akkor is imponálóak az eredmények: a kezdeti egy telephely helyett ma tizenkettő működik. A pedagóguslétszám az akkori 6 főről 36-ra emelkedett. A szervezett ének-zenei oktatásban részt vevő gyermekek száma százról ötszáznyolcvanra nőtt. Sok-sok zenei tehetség szerezte meg itt az alapokat, és ma az ország ének-zene kultúráját gazdagítja.

A Yamaha koncertzongorát állami pénzből, a kormány által indított Kodály-program keretében vásárolhatta meg a Dunakeszi Tankerület. A hangszert dr. Báll Dávid zongoraművész szólaltatta meg, két Debussy-művet adott elő. Az ünnepség tanári koncerttel folytatódott. Az esemény zárása előtt Sztán István polgármester gratulált a koncerthez, s megköszönte a zongorát. Elmondta, ma már nem kérdés, hogy a zeneiskola továbbra is a jelenlegi helyén maradjon. Köztudott, hogy a Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola működtetése ma már nem az önkormányzat, hanem a Dunakeszi Tankerület feladata, ugyanakkor maga az épület önkormányzati tulajdonú. Korábban szóba került, hogy az intézményt a képviselő-testület helyszűke miatt költöztesse máshová, ám később az a döntés született, hogy az önkormányzat állami támogatásból a volt Tüdőgondozó Intézet épületét felhasználva, azt kibővítve építsen egy új közösségi házat, amelynek a közel háromszáz férőhelyes nagyterme többek között komolyzenei koncertek befogadását is lehetővé tenné. Erre a tanulmányterv elkészült – ezt a szeptemberi közmeghallgatás résztvevői kivetítve is láthatták.

(fotó: Rácz Zoltán)

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*