Hévízgyörki segítséggel született meg a finomságokat megismertető kötet

Hévízgyörki segítséggel született meg a finomságokat megismertető kötet

A Galga menti ízek című kötet finom kalandozásra készteti az olvasóját. A tájat, az ottani életet, szokásokat, mindenekelőtt a helyi ízeket ismerhetik meg. És persze megfőzhetik, megízlelhetik, mit esznek arrafelé.

A Galga völgyében fekvő falvak mindegyike vegyes népességű, a török kor utáni betelepítések idején a visszatérő magyar lakosság mellett megjelentek a szlovák és német telepesek. Minden népcsoport másfajta kultúrát, hagyományt hozott magával. A sokféleséget a néphagyomány minden területén láthatjuk, így az ételeknél, az ételkészítésben is.

Galga menti ízek címmel 1985-ben jelent meg először Fercsik Mihály kötete. A több mint három évtized utáni újabb kiadásból megismerheti az olvasó az ételek készítését, hosszabb-rövidebb történetekből pedig a környékre, különösen a Hévízgyörkre jellemző paraszti életet. Ez a második kiadás nem jöhetett volna létre Hévízgyörk község polgármesterének, Bazán Tibornak és a község önkormányzatának támogatása nélkül.

Hozzávalókról, elkészítési módokról olvashatnak a kis könyvben, s megtudhatják, hogyan készül a bodag, a herőke, a pampuska, a gölődiny – és azt is, egyáltalán mi rejtőzik ezen elnevezések mögött. Az ételleírásokban száz-százötven év hagyományait találjuk meg.

A hosszabb kutatást megelőzve eláruljuk a herőke jobban ismert nevét: csöröge. A gölődiny kevésbé rejtélyes étel, mint amit a neve sugall. Ugyanis krumplis gombóc: 1 kg krumplihoz fél kg liszt kell, 3 kanál olvasztott zsír és só. A krumplit nagyobb darabokra vágva kell megfőzni, aztán krumplinyomón átnyomni, a zsírt hozzáadni, sózni, majd annyi liszttel simára gyúrni, amennyit felvesz. A diónyi nagyságú gombócokat forró vízben negyedóráig kell főzni, utána kiszedni és valamilyen zsiradékkal meglocsolni, mert különben összeragad.

A fontos helyet betöltő levesek után a húsos ételek között böngészhetünk, aztán a gombák, főzelékek, mártások, krumplis, lisztes ételek következnek, végül a nyalánkságokkal, tojásos ételekkel, savanyúságokkal, salátákkal ismerkedhetünk meg. És persze válogathatunk aszerint, mit ennénk legszívesebben, mit készítünk el legközelebb meglepetésként a családnak.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*