Angol biokertész hozta létre a zsámboki biogazdaságot

Angol biokertész hozta létre a zsámboki biogazdaságot

Jelenleg 3,5 hektáron folyik a gazdálkodás a Pest megyei Zsámbok biogazdaságában biodinamikus, környezetbarát módon. 1 hektár szabadföldi zöldségparcellával, 1700 m2-es extenzív fóliasátorral és egy kisebb extenzív gyümölcsössel rendelkeznek. Minőségi árut termesztenek, minél kevesebb kárt okozva a környezetnek.

A brit származású Matthew Hayes, a zsámboki Nyitott Kert vezető biogazdásza 1995-ben érkezett Magyarországra, és tanüzemvezetőként irányította a Gödöllői Egyetem tangazdaságát, ott alakított ki biokertészetet. 2010-ben saját vállalkozást indított: házat vett Zsámbokon, kertészkedésre alkalmas földterülettel együtt. Biokertészete közvetlen kapcsolatot teremtett a környező településekkel és a hasonló fővárosi közösségekkel, és így hozta létre mezőgazdasági termelő- és értékesítő rendszerét. Céljaik közé tartozik, hogy minél több embert megismertessenek az ökológiai termesztéssel, és ezáltal közösségeket alkossanak.

A csoport tagjai együtt dolgoznak a földeken. A termőföld trágyázásához állati és növényi trágyát komposztálnak. Önfenntartó farm kialakítására törekednek, a maguk előállította tápanyagok felhasználásával. A művelés kézi erővel történik, a gépi munkavégzést lecsökkentették minimalizálták, például lóval szántanak. Háromszáz baromfit nevelnek.
A zsámboki csapatban mindenki rendelkezik a biofarm működtetéséhez szükséges képzettséggel.

A Nyitott Kert programban jól bevált dobozrendszerrel dolgoznak. Ez a rendszer helyi termelésű, finom, egészséges, környezetbarát módon termesztett zöldségeket kínál elérhető áron, közvetlenül a farmról. Hírlevél értesíti a tagokat a heti doboz tartalmáról. A dobozrendszer olyan közösséget teremtett, ahol hasonló gondolkodású emberek ismerkedhetnek meg egymással.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*