Az őstermelői igazolványtól az agrárbemutatókig

Az őstermelői igazolványtól az agrárbemutatókig

Megnyílt az első kamarai szolgáltató központ

Összességében jó évet zár mezőgazdaságunk. A kedvező képet beárnyékolja, hogy a felvásárlási árak nem kedveznek a növénytermesztőknek. Bővült a termelés, de a növekedés üteme lassul –nyilatkozta lapunknak dr. Péter Mihály, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) leköszönő Pest megyei elnöke.  

− Milyen természeti és egyéb tényezők nehezítették a gazdák munkáját?

− Az idei év igen szeszélyesnek indult időjárási szempontból. A megye területét szinte sávokban kerülte el a csapadék, ám szerencsére csak néhány helyen pusztított fagy, illetve kora nyári jégverés. De a célunk, hogy ne az időjáráson és a szerencsén múljon a magyar agrárium sikeressége. Ehhez a kamara megtesz minden tőle telhetőt. Kezdeményezéseinkkel folyamatosan napirenden tartjuk a jogszabályi környezet optimalizálását. A fogyasztási adó csökkentése vagy a fordított áfa például ösztönzi a fogyasztást, ugyanakkor „kifehéríti” a mezőgazdaságot, aminek látható jelei vannak. De ide tartozik a különféle fizetendő díjak mérséklése, amire jó példa az ingyenes őstermelői igazolvány bevezetése.

− Milyen célokat tűzött ki a NAK maga elé, és mi marad jövőre?

− Szerepel a célok között a már kiírt vidékfejlesztési pályázatok mielőbbi elbírálása. Ez jelenleg késésben van ugyan, de eredményessége már látható. Azt is el kell mondanom, hogy sok jó pályázat született, és reményeink szerint hamarosan a megvalósítási okiratokra is aláírás kerül.

− Nagy kihívás számunkra az öntözhető területek jelentős bővítése, a vízstratégia kidolgozása, amelynek célja a területek takarékos és hatékony öntözése és víz-keretirányelv maradéktalan betartása. Reményeink szerint 2018 májusától elindul az országos jégelhárítási rendszer üzemszerű működése a kamara égisze alatt, s ezzel jelentősen mérsékelhetjük a jégesők okozta károkat.

− Egy szakmai érdekképviselet számára fontos, miként tud érvényt szerezni javaslatainak, kéréseinek az országos és helyi politikai szakmai vezetésnél.

− Az újjáalakult NAK egyik első lépése volt, hogy együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a NAV-val, a kormányhivatalokkal és a meghatározó piaci szereplőkkel: pénzintézetekkel, inputanyag-forgalmazókkal. Az együttműködés keretében folyamatos párbeszédet folytat tagjai érdekében. Javaslatokat fogalmaz meg, jogszabályi változtatásokat, egyszerűsítéseket kezdeményez.

− Milyen új szolgáltatásokkal állt elő a kamara a tagjai számára?

− Tavaly nyílt meg az országban az első kamarai szolgáltató központ, ahol a falugazdász körzetközponttal egy fedél alatt, egy térben – külsős együttműködő szakmai partnereink bevonásával – tájékoztatási, tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk tagjainknak. A felkért szakemberek jogászok, katasztrófavédők, növényorvosok, inputanyag-forgalmazók, pénzintézetek képviselői.

Pest megyében idén októberben Gödöllőn nyílt meg az első megyei szolgáltató központ, amelyet reményeink szerint a Cegléden megnyíló fogja követni 2018-ban. A kamara szolgáltatásai között kiemelkedő jelentőségű a „Birtokos” telefonos csoporthoz tartozás lehetősége, de fontos a biztosításközvetítés, az energetikai audit, a gépkárok rendezéshez – részben térítésmentesen – nyújtott segítség is. De ide sorolom még a különféle rendezvényeken, képzéseken, kamarai szakmai utakon való részvétel megszervezését, illetve annak kedvezményes díjú igénybevételét.

− A NAK az egyik fő szorgalmazója a hazai és a határon túli magyar gazdák együttműködésének. Milyen eredményeket vár ezektől?

− Már jó ideje tart és eredményes az együttműködés a határon túli magyar gazdaszervezetekkel. Ennek kézzel fogható jele a közös részvétel az EU-pályázatokon, a határon túli falugazdász-hálózat létrehozása, munkájuk segítése, továbbá a kölcsönös megjelenés egymás rendezvényein, illetve a határon túli gazdák intézményes részvétele az anyaországi olyan nagyrendezvényeken, mint a szántóföldi napok, állattenyésztési bemutatók, OMÉK, agrárgép-bemutatók, vásárok.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*