Az új követelményeknek új technológiával lehet megfelelni

Az új követelményeknek új technológiával lehet megfelelni

Másfajta szemlélet, kitartás és reális cél szükséges
A precíziós mezőgazdaságról, illetve hazai elterjedéséről szóló sorozatunk harmadik – befejező – részében arra voltunk kíváncsiak, hogy Pest megyében mennyire terjedt már el ez a korszerű gazdálkodási mód, s arra, milyen tapasztalatokat gyűjtöttek eddig az ezt választó vállalkozók.

Kérdéseinkre az Abonyban mintegy 2500 hektár földet megművelő dr. S. Tóth Sándor egyéni vállalkozó nevében közvetlen munkatársa, Kozma László, illetve a mintegy másfél ezer hektáron gazdálkodó Jászkarajenői Mezőgazdasági Zrt. vezetője, Törőcsik István válaszolt.

– PML: Mi alapján döntöttek a precíziós mezőgazdasági módszerek mellett?

– Kozma László: Mi válaszút elé kerültünk, mert elöregedett gépparkunk amúgy is megérett a cserére. S ha már újat kellett vennünk, miért ne döntöttünk volna a legkorszerűbb mellett? Az új technológia mellett szólt az is, hogy az új kor követelményeinek csakis a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel tudunk megfelelni. Ehhez természetesen újfajta szemlélet, akarat, türelem, kitartás és gondosan kitűzött, reális cél is szükséges.

– Törőcsik István: Nálunk is esedékes volt a gépek, traktorok cseréje, de sokat nyomott a latban, hogy a precíziós gazdálkodás – persze korántsem olcsó – eszközeivel jelentős költségmegtakarítást érhetünk el. Ma már nem nagy dolog, hogy a vetőmagot a növényvédő szerekkel együtt juttatjuk ki a földekre, az viszont igen, hogy a GPS-technológiának köszönhetően sokkal pontosabb a vetés és a tápanyag-kijuttatás, valamint a kapálás, illetve a kultivátorozás is.

– PML: Megtérülnek-e a beruházások, s ha igen, mennyi idő alatt?

– Kozma László: Nem az informatikai eszközök igazán drágák, hanem a GPS-szel és más műszerekkel felszerelt modern mezőgazdasági gépek, valamint a technológia. Bár a hagyományos gépekénél, eszközökénél hosszabb a megtérülés idő, azt azonban így lényegesen csökkenti, hogy így lényegesen kisebb a munkavégzés során keletkező veszteség.

– Törőcsik István: Úgy számoltunk, hogy amennyiben minden esztendőben sikerül elérnünk 10-11 ezer forintnyi többletbevételt – ami mindössze három mázsa kukorica ára – akkor hat év alatt megtérül a befektetésünk. Ezt segíti, hogy a modern gépek segítségével például a tápanyag-kijuttatás hatékonysága 30 százalékról 80 százalékra ugrott, s a kultivátorozásnál kiküszöbölhető szinte minden emberi hiba.

– PML: Milyen előképzettség szükséges ahhoz, hogy egy vállalkozó belevágjon a precíziós gazdálkodásba?

– Kozma László: Mindenképpen szükséges a mezőgazdasági tapasztalat, hiszen tudni kell, hogy a műszerek adatai mögött mi rejtőzik. Természetesen bizonyos szintű számítástechnikai tudás nélkül sem lehet elkezdeni, de ez menet közben könnyebben fejleszthető.

– Törőcsik István: Szerintem elengedhetetlenek a magas szintű agrárismeretek, de nem árt, ha valaki jártas valamelyest a számítástechnika világában is. Ezért a mi szakembereink a gödöllői Szent István Egyetemen vesznek részt továbbképző tanfolyamokon.

– PML: Milyen szakmai, anyagi segítségre számíthat, aki a precíziós gazdálkodás mellett dönt?

– Kozma László: Mi még magunk jártunk utána a szakmai anyagoknak. Nagyon fontos lenne, hogy minél több tanfolyam, pályázat, s persze pénz álljon az agrárvállalkozók rendelkezésére, hogy mielőbb tudjanak váltani.

– Törőcsik István: A már említett gödöllői tanfolyamok mellett nagy segítség – még ha nem is olcsó – a KITE precíziós technológiai leírása, amely pontos útmutatást ad a gazdák számára.

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*