Fót sikerrel pályázott belterületi útjainak felújítására

Fót sikerrel pályázott belterületi útjainak felújítására

150 millió forintos támogatást kapott a város
Fót Város Önkormányzatának képviselő-testülete idén januárban rendkívüli ülésen döntött arról, hogy részt vesz az „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén” tárgyban kiírt pályázaton.

A beérkezett pályázatok elbírálását követően a Nemzetgazdasági Minisztérium arról tájékoztatta Fót Város Önkormányzatát, hogy a település 149 647 688 forint támogatást nyert belterületi útjainak felújítására.

Bartos Sándor polgármester arról számolt be lapunknak, hogy a támogatásból a Tátra utca, a Veres Péter utca, az Illyés Gyula utca, a Szent István utca és a Nagyváradi utca kap szilárd útburkolatot, illetve az említett utcákban kerül sor átfogó felújításra, korszerűsítésre. A kivitelezés végső határideje 2018. június 30.

A belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására 53 Pest megyei települési önkormányzat nyert el összesen négymilliárd forintot. Az „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén” című felhívásra 147 pályázat érkezett, összesen 12,7 milliárd forint támogatási igénnyel, amely háromszoros túligénylést jelentett a meghirdetett útfejlesztés-támogatási pályázaton rendelkezésre álló keretösszeghez képest. Ennek okán a Nemzetgazdasági Minisztérium az eredeti 3,5 milliárd forintos támogatási keretet megemelte, további félmilliárd forint biztosításával.

A támogatásból az önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítését, felújítását és korszerűsítését valósíthatják meg, ezzel is javítva a helyi munkába járás körülményeit és a helyi gazdálkodó szervezetek működési feltételeit, a munkahelyek és a közszolgáltatások jobb elérését. Az egyes Pest megyei települési önkormányzatok 20-150 millió forintot nyertek el. A támogatás eredményeként 53 települési önkormányzat területén javul a belterületi utak állapota: összesen 14 200 méter szilárd burkolattal újonnan ellátott önkormányzati tulajdonban lévő belterületi út megépítésére, valamint 48 420 méter önkormányzati tulajdonban lévő belterületi út felújítására nyílik lehetőség.

Pest megye jelenleg a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz (KMR) tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít − Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt −, és ennek következtében az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. A kormány ennek ellensúlyozása érdekében döntött arról, hogy 2021-ig összesen 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt a Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire.

A fentebb felsorolt fóti belterületi utcákat érintő felújításokon túl Bartos Sándor polgármestertől megtudtuk azt is, hogy egy hozzávetőlegesen ötmilliárd forintos állami közbeszerzési beruházás keretében új csomópont épül az M3-as autópályán, amely nagyban segíti Fót és Mogyoród megközelítését. E csomóponthoz a 2101-es úthoz csatlakozó bekötőút és zajárnyékoló fal is épül.  

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyen Ön az első!

Hozzászólás írása

*